Till innehållet

Zhen xian bao – chinese thread case

Plats: Alstaviksvägen 11 A, Stockholm

Zhen xian bao, nål-tråd-bok, kallas de flesta sorters syetuier på rikskinesiska. En speciell variant är dessa med fack av finurligt vikt papper, ofta med omslag av tyg. De kallas i vissa kretsar även Chinese Thread Book eller Yang Ben, som på kinesiska betyder ”exempel”. De ser enkla ut på utsidan, men rymmer många nivåer av fack och lådor innanför omslaget.

Fodralen har använts av olika minoritetsgrupper i sydvästra Kina som Miao, Dong och Yao, som ofta har avancerat broderade dräkter. De har förvarat nålar, trådar, broderigarn, mönster och mallar i de olika facken, men även kvitton, fotografier och andra personliga minnessaker.

Användningen har minskat allteftersom traditionerna förändras och denna typ av syetuier har under en lång tid nästan varit bortglömda, både i Kina och i resten av världen. Antagligen för att de är enkla bruksföremål gjorda av enkla material. Det har slitits ut och kommit ur modet. Sen 1990-talet har de rönt ett ökat intresse och blivit samlarobjekt, mycket genom turister som besökt de olika områdena. Fler och fler vill också lära sig att tillverka sina egna.

Inspiratör och handledare är Tomas Robefelt. Läs mer om Tomas och hans arbete här. Innan kursstart kommer en kallelse med närmare info.
Under dagen berättar Tomas om syetuiernas historia och du får lära dig att vika olika varianter av fack och lådor. Du hinner tillverka ett fodral med ungefär 11-13 fack, hopfällt mått ca 9 x 15 cm. Räcker tiden till kan du dekorera med pennor, kritor eller akvarellfärg.

Inga förkunskaper krävs.

Det kommer att finnas material till prover och till en egen trådbok samt färg att dekorera med. Om du vill göra omslag av tyg kan du ta med en bit som är ca 20 x 25 cm. De papper och verktyg du behöver finns på plats, men om du har kniv, sax och falsben som du trivs med eller egna papper och färger du vill prova kan du ta med dig det.

Kurslängd: 8 studietimmar

Nivå: Nybörjare och avancerade

Material: ingår i deltagaravgiften

Lärare: Tomas Robefelt

Plats: Tomas ateljé på Långholmen, Stockholm

 

close-icon