Till innehållet

Zhen xian bao – chinese thread book – workshop

Plats: Alstaviksvägen 11 A, Stockholm

Det här är en exklusiv prova-på-dag för dig som i en liten grupp vill upptäcka konsten att vika etuier.

Zhen xian bao, nål-tråd-bok, kallas de flesta sorters syetuier på rikskinesiska. En speciell variant är dessa med fack av finurligt vikt papper, ofta med omslag av indigofärgat tyg. De kallas i vissa kretsar även chinese thread book. De ser enkla ut på utsidan, men rymmer många nivåer av fack och lådor innanför omslaget.

Fodralen har använts av olika minoritetsgrupper i sydvästra Kina som Miao, Dong och Yao, som ofta har avancerat broderade dräkter. De har förvarat nålar, trådar, broderigarn, mönster och mallar i de olika facken, men även kvitton, fotografier och andra personliga minnessaker. Användningen har minskat allteftersom traditionerna förändras och denna typ av syetuier har under en lång tid nästan varit bortglömda, både i Kina och i resten av världen. Antagligen för att de är enkla bruksföremål gjorda av enkla material. Det har slitits ut och kommit ur modet. Sen 1990-talet har de rönt ett ökat intresse och blivit samlarobjekt, mycket genom turister som besökt de olika områdena. Fler och fler vill också lära sig att tillverka sina egna.

Tomas berättar om syetuiernas historia och du får lära dig att vika olika varianter av fack och lådor. Du hinner öva momenten och tillverka ett eget fodral med 8-11 fack, hopfällt mått ca 10 x 17 cm. Räcker tiden till kan du också dekorera med pennor, kritor eller akvarellfärg.

Allt pappersmaterial du behöver för prover och till ett eget syetui, samt färg att dekorera med finns till hands under dagen. Vill du göra ytteromslaget av tyg tar du med dig det. Du behöver en bit på ca 25 x 21 cm. Kvalitet som lakansväv fungerar bra, men även lite tjockare eller tunnare.  Det går också att använda loktapapper och andra mjuka papper.

Papper och verktyg som du behöver finns som sagt på plats, men om du har kniv, sax och falsben som du trivs med eller egna papper och färger du vill prova får du gärna ta med dig det.

Anmälan i sista minuten: Direkt till kursledaren tomas@robefelt.se

Kursledare: Tomas Robefelt
Kurslängd: 8 studietimmar
Material och fika: ingår i deltagaravgiften (ej tyg till omslag)

Inga förkunskaper krävs

close-icon