Till innehållet

Virkad mönstermagi med Maria Gullberg

Plats: Heleneborgsgatan 7, Stockholm

En kvällskurs för dig som vill lära dig att virka och mönstra på nytt sätt.

Den klassiska mormorsrutan, som med fördel virkas i restgarner, känner nog de flesta till. Den här kursen bjuder på en resa med början i den enklaste lilla rutan, vidare via e3 mer intrikat mönstrade, för att till sist avslutas i helt nya mormorsrutor som ännu inte sett dagens ljus.
Mönstermagin uppstår genom att vi virkar med minst två färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från Marias eget strama grafiska formspråk. Det kommer virkas både lätta rutor och sådana som även för en van virkare kan bli en utmaning.

Under den här kursen hinner du lära dig att virka stolpar, fasta maskor, luftmaskor och en och annan smygmaska. Ni går igenom grunderna i färg och form. Du lär dig hur färger sinsemellan uppträder och påverkar varandra och kan förändra ett mönster. Ni går också igenom hur man på ett enkelt sätt får djupverkan i ett mönster med enkla knep, t ex hur ett randigt mönster kan få en känsla av att vara tredimensionellt. Utifrån dessa kunskaper kan du sedan experimentera dig fram till egna mönstervarianter och kombinationer.
Maria har gjort i ordning ett 20-tal mönstervariationer att välja mellan och beskrivningar till flera färdiga alster att virka, t ex kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga diagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt så att även den med stor virkvana får en utmaning.

Boken ’Virkad mönstermagi’ finns att köpa till ett rabatterat pris under kursen.

Kursledare är Maria Gullberg, utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat virkningen som teknik och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster.
Maria är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har författat böckerna:Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter 1998; Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007; Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013; VIRKA! Hemslöjdens förlag, 2013 samt Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 2017.

Maria fick under hösten 2019 Barbro Wingstrands stora stipendium för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Se mer av Maria här: Instagram@maria_gullberg

Tid: Fyra tisdagskvällar kl 18 – 21, den 3, 10, 17 och 24 mars 2020
Kurslängd: 16 studietimmar
Material: Du tar med eget garn och virknål som passar till, mer info om vad du behöver kommer med kallelsen.
Nivå: För alla, vana virkare såväl som nybörjare, men en viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen fullt ut.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Sthlm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

 

close-icon