Till innehållet

Virkad mönstermagi

Plats: Heleneborgsgatan 7, Stockholm

En kvällskurs för dig som vill lära dig att virka och mönstra på nytt sätt.

Den klassiska mormorsrutan som med fördel virkas i restgarner känner nog de flesta till. Den här kursen bjuder på en resa med början i den enklaste rutan, vidare via mer intrikat mönstrade rutor, för att till sist avslutas i helt nya mormorsrutor som ännu inte sett dagens ljus.

Under kursen går vi igenom grunderna i färg och form. Du får lära dig hur färger sinsemellan uppträder, påverkar varandra och förändrar mönstret. Du får också lära dig hur man på ett enkelt sätt får djupverkan i ett mönster, t ex hur ett randigt mönster kan få 3-dimensioner eller ge en känsla av en rund form. Utifrån dessa kunskaper kan du sedan experimentera dig fram till egna mönstervarianter och kombinationer. Mönstermagin uppstår genom att vi virkar med minst två färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från Marias eget strama grafiska formspråk. Det kommer virkas både lätta rutor och sådana som även för en virkvan kan bli en utmaning.  Vi kommer virka stolpar, fasta maskor, luftmaskor och en och annan smygmaska!

Maria har gjort i ordning ett 20-tal mönstringar att välja mellan och beskrivningar till flera färdiga alster att virka, t ex kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt så att även den med stor virkvana får en utmaning.

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och har under åren utvecklat virktekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och är författare till böckerna: Tid att virka – Hemslöjdens tidskrifter 1998, Virka muddar – Hemslöjdens förlag, 2007, Virktekniker – Hemslöjdens förlag, 2013, VIRKA! – Hemslöjdens förlag, 2013 samt Virkad mönstermagi – Hemslöjdens förlag, 2017.

Maria är visserligen av våra allra främsta innovatörer inom virkningens område, men det är färg- och formkänslan som är hennes hemliga superkraft. Hemlig och hemlig förresten, titta på Marias alster här så förstår du: Maria Gullberg på Instagram.

Lärare: Maria Gullberg
Längd: 16 studietimmar
Tid: Fyra tisdagar kl 18-21 den 24 september samt den 1, 8 och 15 oktober

Material: Du tar med eget garn och virknål, mer info om vad du behöver kommer med kallelsen.
Boken Virkad mönstermagi finns till salu till ett rabatterat pris under kursen.

Förkunskaper: En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

close-icon