Till innehållet

Virkad mönstermagi

Plats: Heleneborgsgatan 7, Stockholm

En klassisk mormorsruta är för många ett välbekant projekt som med fördel virkas i restgarner man har hemma. Med mormorsrutan som utgångspunkt utforskar Maria Gullberg virkningens oändliga möjligheter. Hon skapar, med hjälp av virkade rutor, spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet.

Under den här kursen startar vi en resa med början i den enkla rutan och fortsätter vidare mot nya rutor som ännu inte sett dagens ljus. Mönstermagin bildas genom att vi virkar med minst två färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Under kursen kommer du att kunna välja mellan ett tjugotal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt.

Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels av Marias eget strama grafiska formspråk. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt så att även du med stor virkvana utmanas!

Kursen omfattar stolpar, fasta maskor, luftmaskor och en och annan smygmaska. Vi går igenom grunderna i färg och form och du får lära dig hur färger uppträder och påverkar varandra sinsemellan, och hur det kan förändra ett mönster. Vi kommer också att gå igenom hur man med enkla knep får djupverkan i ett mönster, t ex hur ett randigt mönster kan ge en känsla av att vara tredimensionellt eller ha en rundning. Med dessa verktyg experimenterar vi oss fram till egna mönstervarianter och nya kombinationer.

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Maria är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och är författare till böckerna:
Tid att virka  Hemslöjdens tidskrifter 1998, Virka muddar 2007, Virktekniker 2013, VIRKA! 2013 samt Virkad mönstermagi 2017, samtliga på Hemslöjdens förlag.

‘Virkad mönstermagi’ kommer att finnas till salu till bra pris på kursen.

Lärare: Maria Gullberg
Kurslägd: 16 studietimmar fördelade på 4 tisdagskvällar, den 2, 9, 16, och 23 april 2019.
Nivå: För alla, men en viss virkvana rekommenderas för att du ska kunna tillgodogöra dig kursen.
Material: Ta med eget garn och virknål som passar till, mer info kommer i kallelsen.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

close-icon