Till innehållet

Verktygsklubben – Håll fast!

Plats: Röntgenvägen 15, Flemingsberg, Huddinge

Tema: Arbetsbänkar och fasthållning.

För att åstadkomma ett gott resultat vill både yrkessnickaren och amatören att sakerna som bearbetas ligger still och sitter stadigt, helst på en stabil arbetsbänk av något slag. Den som täljer gubbar kanske kommer långt med en enkel pall och ett stabilt furubord, medan den som renoverar stolar förmodligen vill ha något rejälare. Vad ska man tänka på om man vill köpa en snickarbänk eller en täljhäst, eller för den delen bygga sig en? Har du egna frågor, funderingar eller lösningar kring fasthållning och arbetsbänkar så ta med dem till Verktygsklubben! Kom och dela och ta del av kunskapen.

Kvällens gäst är Tomas Karlsson, snickare och under många år lärare på Dacapo hantverksskola i Mariestad. Tomas stora intresse och forskningsämne är historiskt snickeri. Tillsammans med norrmannen Roald Renmaelmo har han undersökt hyvelbänkar och materialet från undersökningen ligger till grund för den presentation som Tomas håller under kvällen. Han visar bland annat hur arbetsbänkar sett ut över tid med olika funktioner och fastsättningshjälpmedel. Efter presentationen visar Tomas några användningssätt vid sågning och hyvling och den som vill får prova. Det finns också tillfälle att ställa de där konstiga frågorna!
(Mycket av Tomas och Roalds arbete finns att ta del av på deras blogg).

Kvällens värd: Mattias Broström, hårdslöjdskonsulent Slöjd Stockholm.
Kvällens gäst: Tomas Karlsson, snickare Nyköping.
Inträde: Gratis!
Material: Finns att köpa för en billig peng.
Utrustning och verktyg: Ta gärna med egna, men det finns att låna om du inte har.
Passar dig: som är nybörjare, som vill dela med dig av din kunskap och som vill träffa likasinnade.
Fika: finns till låg kostnad.

Verktygsklubben vänder sig till alla som är intresserade av verktyg, träslöjd och snickeri och som vill träffa likasinnade. Både nybörjare och erfarna är välkomna då vi värdesätter utbytet mellan deltagarna. Både denna och kommande träffar är ett utmärkt tillfälle att ta med dina egna verktyg och ställa alla frågor du aldrig fått svar på eller är nyfiken på. Läs mer om Verktygsklubben här.

Relaterade Evenemang

close-icon