Till innehållet

Tälj med kniv och yxa – täljkurs för kvinnor – grund

Plats: Södra Stockholms FHS, Fågelviksvägen 18, Norsborg

Vill du gå på täljkurs? En helg med lekfullt skapande och vilsam närvaro under ledning av Mette Handler. 

Slevar, burkar, klädhängare, leksaker, pallar och knoppar. Frågar du Mette, är lycka att tillverka sina egna saker. ”Det är viktigt att vi inte glömmer bort att göra själv och det ger en frihet att veta att man kan själv. Det är helt enkelt roligt och man mår bra av att slöjda!”

 

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet. Egen tillverkning av föremål i det dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och skicklighet. I dag, när vi lever i ett allt högre tempo, har slöjden blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft.

Kursledare: Mette Handler, danskan som kom till Norge för fjällens skull och till Sverige för kärlekens. Jägmästare och byråkrat, men till sist kom längtan efter att känna skogen i händerna ikapp. Mette vidareutbildade sig och är nu eftertraktad pedagog och håller kurser över hela landet.

Läs mer om Mette här.

Kursinnehåll: Du lär dig att tälja med kniv och yxa, att använda bandkniv och täljhäst och att slöjda i färskt virke. Vi går igenom täljandets grunder, träslagen och dess egenskaper. Bryning av verktyg och ytbehandling hinns också med.

Vi börjar med en gemensam första uppgift, därifrån arbetar du vidare utifrån egna önskemål och egen förmåga. Inspirationsmaterial finns för den som behöver.

Kurslängd: 16 studietimmar
Material: ingår i deltagaravgiften
Nivå: för alla

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Sthlm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

 

close-icon