Till innehållet

Tälj med kniv och yxa – täljkurs för kvinnor – grund och fortsättning

Plats: Etnografiska museet

OBS! Kursen är uppskjuten till hösten 2020 pga rådande pandemi. Nytt datum kommer under våren.

 

Vill du utveckla ditt täljande under en helg med lekfullt skapande och vilsam närvaro?

Slevar, burkar, klädhängare, leksaker, pallar och knoppar. Frågar du Mette, är lycka att tillverka sina egna saker. ”Det är viktigt att vi inte glömmer bort att göra själv och det ger en frihet att veta att man kan själv. Det är helt enkelt roligt och man mår bra av att slöjda!”
Förr var slöjdandet en livsnödvändighet. Egen tillverkning av föremål i det dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och skicklighet. I dag, när vi lever i ett allt högre tempo, har slöjd blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft.

Under den här kursen jobbar vi i färskt virke. Du övar på att tälja med kniv och yxa och att använda bandkniv och täljhäst. Det blir repetition av täljgrep och mer täljning med yxa. Andra moment tas upp efter behov och önskemål, individuellt eller i gruppen. Vi börjar kursen med att repetera täljgreppen, därifrån arbetar du vidare och skapar föremål utifrån egna önskemål. Kursen ger en möjlighet till fördjupning för den som vill; du kan t ex träna på täljgreppen, att tälja med yxa, bryna din kniv, enkel mönsterskärning mm.

Kursledaren Mette Handler, danskan som kom till Norge för fjällens skull och till Sverige för kärlekens. Jägmästare och byråkrat, men till sist kom längtan efter att känna skogen i händerna ikapp. Mette vidareutbildade sig och är nu eftertraktad pedagog och  håller kurser över hela landet.

Läs mer om Mette här.

Kurslängd: 16 studietimmar
Material: ingår
Nivå: Det här är en grundkurs men du som redan har täljvana har möjlighet att fördjupa dina kunskaper.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Sthlm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

close-icon