Till innehållet

Tälj med kniv och yxa – täljkurs för kvinnor

Plats: Nicandervägen 2, Stockholm

En helg med lekfullt skapande och vilsam närvaro under ledning av Mette Handler  

Slevar, burkar, klädhängare, leksaker, pallar och knoppar. Frågar du Mette, är lyckan att tillverka sina egna saker.   

”Det är viktigt att vi inte glömmer bort att göra själv och det ger en frihet att veta att man kan själv. Det är helt enkelt roligt och man mår bra av att slöjda!”   

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, en tillverkade de föremål som var nödvändiga i dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och handaskicklighet. I dag, när vi lever i ett allt högre tempo, har slöjden blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft.   

Slöjden börjar i skogen och vi slöjdar främst i färskt virke, men tiden är knapp så det blir en helg där vi slöjdar inomhus. Under kursen täljer vi med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. Täljandets grunder, träslagen och dess egenskaper, bryning av verktyg och ytbehandling är några av de ämnen som berörs under helgen. Vi börjar en gemensam första uppgift, därifrån arbetar vi vidare utifrån egna önskemål; vi täljer föremål i egen takt för hem och trädgård, lek eller utsmyckning. Inspirationsmaterial finns för den som behöver.   

Mette är danskan som kom till Norge för fjällens skull och till Sverige för kärlekens. En gång jägmästare sedan byråkrat, men till sist kom längtan efter att känna skogen i händerna ikapp. Läs mer om Mette här.  

Lärare: Mette Handler
Kurslängd: 16 studietimmar
Material ingår. 

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

close-icon