Tälj en gubbe

Plats: NAV:lab Sickla

En kvällskurs där vi under fyra onsdagar träffas och täljer gubbar – så här inför julen kanske det kan bli en tomte.

Vi går igenom hur en träfigur tar form, från idéer och skisser till en förlaga i kartong som får bli mall för det fortsatta arbetet. Sedan grovutformas träbiten med hjälp av enkla verktyg, så täljer man själva figuren med kniv och till sist är det dags för färg och dekoration. Under kursen hinner vi också prata om olika träslag som är lämpliga för ändamålet, om verktyg och om annat matnyttigt för en trätäljare.

Täljämnen, färg och förbrukningsmaterial finns att tillgå och kniv och andra verktyg finns att låna på kursen. Ingår gör också en kortfattad skriftlig dokumentation med många bilder, tips och uppslag.

Handledare är Lennart Sohlman, erfaren slöjdare från Älta. Han har utformat och tillverkat olika knivar för täljning och snideri, och har utvecklat sina täljfärdigheter i en rad små träfigurer, med inspiration från svensk folkkonst och folktro. Han vill under dessa träffar visa hur man med enkla medel, lite tålamod och tid kan låta fantasin spela och låta en träfigur ta form i ens händer.

Läs mer om Lennart Sohlman här.

Lärare: Lennart Sohlman

Tid: Onsdagar kl 18:30 – 21:00, den 10, 24 oktober, 7 och 21 november

Kurslängd: 12 studietimmar

Nivå: Nybörjare och erfarna. Du har större glädje av kursen om du har täljt förut.

Material: ingår

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

 

 

close-icon