Sök
Till innehållet

Sy ett livstycke

Plats: c/o Historical Textiles, Spetsvägen 15, Bromma


Det här är en kurs för dig som vill sy ett eget livstycke med riktigt bra passform. 

Ett livstycke är en fodrad välsittande väst av ylle som bärs utanpå en särk eller skjorta. Det kan vara ett liv till en folkdräkt, en historiskt korrekt väst eller liknande. 

De två första träffarna ägnas åt historik, materialval, och studier av äldre plagg med uppmätning och dokumentation. Följande träffar ägnas åt anpassning av mönster, inprovning och handsömnad. 

Ni syr för hand och passar in livstycket efter egna mått. Har du särskilda önskemål om vilken sorts livstycke du vill sy är det bra om du har skaffat ett mönster med beskrivning redan innan kursen. Annars kan du få hjälp med ett generellt mönster som passar i historiska sammanhang. 

Magdalena är rutinerad sömmerska och textilvetare med utbildning från bland annat Handarbetets Vänner, Sätergläntan och Uppsala Universitet. Just nu delar Magdalena sin tid mellan textil forskning och arbetet på Skansens Klädkammare. 

Lärare: Magdalena Fick
Kurslängd: 28 studietimmar
Tid: Sju måndagar kl 18-21, den 23 och 30 september, den 7 och 21 oktober, den 4 och 18 november samt den 2 december.
Obs! De första tre träffarna sker med en veckas mellanrum, därefter två veckors mellanrum.

Material: Förbrukningsmaterial som mönsterpapper, toilletyg och tråckeltråd ingår i deltagaravgiften, resten av materialet tar du med själv. Visst material finns till salu på kursen, t ex linne till foder, lintråd och vax.

Nivå: Viss sömnadsvana är bra men inget krav. 

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

close-icon