Till innehållet

Sy ett livstycke från grunden

Plats: Östgötagatan 11, Stockholm

Det här är en kurs för dig som vill sy ett eget livstycke med riktigt bra passform.

Ett livstycke är en fodrad välsittande väst av ylle som bärs utanpå en särk eller skjorta. Det kan vara ett liv till en folkdräkt, en historiskt korrekt väst eller liknande.

De två första träffarna ägnas åt historik, materialval, och studier av äldre plagg med uppmätning och dokumentation. Följande träffar ägnas åt anpassning av mönster, inprovning och handsömnad.

Ni syr för hand och passar in livstycket efter egna mått. Har du särskilda önskemål om vilken sorts livstycke du vill sy är det bra om du har skaffat ett mönster med beskrivning redan innan kursen. Annars kan du få hjälp med ett generellt mönster som passar i historiska sammanhang.

Magdalena är rutinerad sömmerska och textilvetare med utbildning från bland annat Handarbetets Vänner, Sätergläntan och Uppsala Universitet. Just nu delar Magdalena sin tid mellan textil forskning och arbetet på Skansens Klädkammare.

Lärare: Magdalena Fick

Tid: måndagar kl 18-21 den 15 oktober, 5, 12, 19 november, 3 och 10 december.

Kurslängd: 24 studietimmar

Material: Förbrukningsmaterial som mönsterpapper, toilletyg och tråckeltråd ingår i deltagaravgiften. Tyg till ditt livstycke köper du själv.

Nivå: Viss sömnadsvana är bra men inget krav.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

close-icon