Till innehållet

Spinn på stödd slända

Plats: Östgötagatan 11 A, Stockholm

Spinn och utveckla ditt spinnande på stödd slända under ledning av Josefin Waltin.

Den stödda sländan kan du ta med dig vart som helst och du kan spinna på en liten yta. Genom långsamheten ger den stödda sländan dig möjligheter till reflektion och kvalitetskontroll. Vi får tid att lyssna på ullen och ta reda på hur den vill bli behandlad för att bli sitt bästa garn. Kunskapen vi får av detta kan vi dra nytta av när vi spinner med andra redskap.

Med stegvisa övningar lär  du dig att spinna kontinuerligt med stödd slända. När du har fått in tekniken på stödd slända utvecklas din spinnteknik genom den stödda sländan. Vi reflekterar och experimenterar och går utanför vår bekvämlighetszon för att krama ut det bästa av redskapen och tekniken. Vi kommer att bereda den ull vi ska spinna och går igenom kamning och kardning.

Josefin Waltin är spinnlärare och driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Hon är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdig textil. Kolla in Josefins kanaler här:

https://waltin.se/josefinwaltinspinner/  

https://www.youtube.com/channel/UCLBBuYv4kff8RQ_oY-PNEqg 

https://www.instagram.com/josefinwaltin/?hl=sv 

https://www.facebook.com/josefinwaltinspinner/ 

Kursen är uppbyggd som en serie. Mellan träffarna kommer du att få uppgifter att träna på. Under träffarna kommer vi att ha teoretiska och praktiska pass. Det kommer också finnas utrymme för individuell handledning.

Under kursen tar Josefin upp historik och utbredning, anatomi, olika modeller och egenskaper samt olika tekniker. Du kommer att öva ullberedning: kamma och karda, att spinna kontinuerligt och att parkera, olika sätt att tvinna samt att kedjetvinna i farten (ply on the fly). Du hinner också med ullprovning, och att analysera och experimentera.

Lärare: Josefin Waltin
Kurslängd: 16 studietimmar
Datum: 16, 17 och 30 mars samt 6 april
Nivå: Du bör vara bekväm med att spinna på hängande slända för att ha glädje av kursen.
Material och redskap: Ull finns att köpa till självkostnadspris om du inte har egen ull att ta med. Redskap finns också att låna, har du egna – ta gärna med så kan vi jämföra.

Det kommer att finnas sländ-kit till försäljning. Varje kit innehåller en stödd slända och skål i svenska träslag av svarvaren Björn Peck, samt en sländpåse. Kitten kostar 950 kr och säljs bara som kit och bara till dig som går Josefins kurser.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan

close-icon