Spinn på golvstödd navajoslända

Kursen är inställd!

Spinn och utveckla ditt spinnande på golvstödd navajoslända

Vi lär oss spinna på golvstödd Navajoslända. Du spinner sittande, sländan är stödd mot golvet och lutar mot utsidan av låret. Du sätter fart på sländan genom att dra tenen mot dig med handflatan. Tekniken är långsam och vi får därför tid och möjlighet att fokusera på tekniken.

 
 Fotograf: Dan Waltin

Med Navajosländan spinner vi långdrag som ger ett luftigt och varmt garn. Här får du tid att öva på riktigt sköna långdrag. Navajosländan är ett perfekt redskap för att spinna tjockt och luftigt, men det går lika bra att spinna tunt och fast. Traditionellt spinns entrådiga garner för vävning.

När vi spinner på Navajoslända använder vi handkardade kardrullar. Vi går igenom kardning från grunden och tränar på att få till jämna och välkardade rullar. Under kursen lär vi oss om ullberedningens betydelse för spinnkvaliteten.

Du lär dig: Navajosländans historik och tradition, tesning, kardning och formning av kardrullar, hantering av sländan, att spinna långdrag, att spinna dubbla drag och att spinna i flera omgångar.

Det kommer att finnas tid till träning och individuell handledning.

Kursledare: Josefin Waltin är spinnare och driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Hon är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdig textil. I årets första nummer av tidskriften Hemslöjd hittar du en fin artikel om Josefin.

Och här är en film som visar hur Josefin spinner på golvstödd navajoslända.

Kurslängd: 16 studietimmar
Nivå: Kursen passar bra för dig som har spunnit förut på slända eller spinnrock, men det går också bra om du är nybörjare på att spinna.
Material: Ull att spinna av ingår. Ta med dig ett förkläde samt papper och penna för anteckningar. Och kardor om du har egna, annars finns det att låna.

Det kommer att finnas Navajosländor från Björn Peck till försäljning.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Sthlm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

 

close-icon