Slöjda en knopplist – inställd

Plats: Slöjd STHLM c/o Ungzon Flemingsberg

Knopplist-kursen är uppskjuten till nästa termin. Håll utkik på Facebook eller här på hemsidan efter info.

 

I metervis finns de, på vindar i gamla hus och på väggar i stugor och bodar, knopplisterna, pigg- eller pinnlisterna, kärt barn har många namn. Några noggrant täljda, andra gjorda i ett huj; en enkel pinne i en bräda. Alla tjänar de dock sitt syfte, nu som då – att låta oss hänga upp och hålla ordning på våra saker.

En knopplist kan vara grov eller fin, lång eller kort, ha få eller många pinnar. Alla lämnar de dock utrymme för skaparglädje. Pinnarna och listerna kan ges olika uttryck allt efter tycke och smak, från det enkla och avskalade till det yviga, dekorerade och färgglada.

Under kursen gör vi en kort repetition av täljgreppen och hur man klyver och täljer med yxa. Så klyver vi fram ämnen till knopparna som sedan täljs till önskad form och fason. Brädorna hyvlas eller täljs med bandkniv i täljhästen och utsmyckas om man vill, med skölp eller karvsnittskniv. Efter kursen vet du också mer om träets egenskaper och krympning, om sammanfogningar med tappar och hål och om olika ytbehandlingar.

Mette är danskan som kom till Norge för fjällens skull och till Sverige för kärleken. Jägmästare och byråkrat, men till sist kom längtan efter att känna skogen i händerna ikapp.

Läs mer om Mette här.

Lärare: Mette Handler

Kurslängd: 16 studietimmar

Förkunskaper: Nybörjare och erfarna

Materialet ingår i deltagaravgiften.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

close-icon