Mosaikvirkning

Plats: Heleneborgsgatan 7, Stockholm

Obs! Kursen är uppskjuten till hösten 2020! Nytt datum kommer under våren.

Mosaikvirkning – eller som det heter på engelska ”mosaic crochet” – är en teknik som är både lätt och rolig att virka mönster i.

Tekniken virkas med en färg i taget och hela tiden från rätsidan av arbetet. Antingen virkar man rutor, runt runt eller längsgående varv. Vid längsgående varv tar man av garnet när man kommer till slutet, och börjar om på nytt igen. Under den här kursen får du lära dig att virka rutor och bilda mönster med fasta maskor och stolpar. Det är stolparna som gör att ett mönster bildas och man virkar dem från rätsidan av arbetet med nedtag i föregående varvs maska.

Kursledare är Maria Gullberg, utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat virkningen som teknik och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Maria är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och författare till böckerna: Tid att virka – Hemslöjdens tidskrifter 1998; Virka muddar – Hemslöjdens förlag, 2007; Virktekniker – Hemslöjdens förlag, 2013; VIRKA! – Hemslöjdens förlag, 2013 samt Virkad mönstermagi – Hemslöjdens förlag, 2017.

Maria fick under hösten 2019 Barbro Wingstrands stora stipendium för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Se mer av Maria här: Instagram@maria_gullberg

Kurslängd: 16 studietimmar
Material: Du tar med eget garn och virknål som passar till, mer info om vad du behöver kommer med kallelsen.
Nivå: För att tillgodogöra sig kursen bör du ha en viss vana att virka. När man väl börjat med mosaikvirkning är det svårt att sluta…

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Sthlm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

close-icon