Sök
Till innehållet

Linnesömnad

Plats: c/o Historical Textiles, Spetsvägen 15, Bromma

Att handsy en särk i linne

Det här är en kurs för dig som vill lära dig tekniker för att sy i linne för hand. Utifrån det kan du sedan sy en folkdräktsöverdel, en folkdräktsskjorta, ett historiskt plagg eller bara ett snyggt handsytt linneplagg. 

Kursen är en introduktion och omfattar kort historik, materialval, och studier av äldre plagg. Ni övar stygn och sömnadsteknik, syr för hand och passar in linneplagget efter egna mått. Har du särskilda önskemål om vad du vill sy, t ex en skjorta till din folkdräkt, ansvarar du själv för att skaffa en förlaga eller en beskrivning. Annars kan du få hjälp med ett generellt mönster som passar i historiska sammanhang. 

Magdalena är rutinerad sömmerska och textilvetare med utbildning från bland annat Handarbetets Vänner, Sätergläntan och Uppsala Universitet. Just nu delar Magdalena sin tid mellan textil forskning och arbetet på Skansens Klädkammare.

Lärare: Magdalena Fick 
Kurslängd: 16 studietimmar
Plats: c/o Historical Textiles Spetsvägen 15 i Bromma
Material: Deltagarna tar med eget material att sy av. Förbrukningsmaterial som mönsterpapper och tråckeltråd ingår i deltagaravgiften. Linnetyg och lintråd finns att köpa på kursen.

Nivå: Viss sömnadsvana är bra men inget krav. 

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

close-icon