Till innehållet

Kul med ull

”Kul med ull” är en tillfällig mötesplats på Folkets Hus Kallhäll i Järfälla för dig som vill träffa ullnördar och bli inspirerad. Här har du möjlighet att nätverka med andra som tycker att ull är ett spännande och intressant material. Dagen erbjuder bland annat föreläsningar och ullutställning. Du kan  även handla av lokala ullproducenter, träffa fårägare och diskutera ullfrågor. Om du vill kan du prova på olika sticktekniker, spinna och karda.

Evenemanget är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Järfälla Kommun, Ateljé Huskroken och Järfälla hembygdsförening.

Ull i Stockholms län är ett flerårigt projekt där vi sätter ullen i fokus via olika aktiviteter så som ”Kul med ull” i Järfälla, ”Ulldagar i Sättraby” i Norrtälje,  en ulldag i Österåker samt tävlingen ”Spinnrocka loss!” på Skansen. Många aktörer som vi mött har uttryckt en önskan om ökad samverkan inom ullområdet. Ull i Stockholms län vill lyfta värdet på vår svenska ull för att öka lönsamheten att ta hand om den, vi vill också sprida kunskap om ull och dess användningsområden till olika typer av utbildningar. Vi tror att en samverkan inom ullområdet i Sverige ökar miljövinsterna och genererar en större efterfrågan på svensk ull.

Program för Kul med ull den 12 oktober 2019 – Uppdateras löpande!
Folkets hus i Kallhäll, Gjutarplan 15, Järfälla

Föreläsningar

kl. 10:15-11:00  ”Virkad mönstermagi”  föreläsning med Maria Gullberg
Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut böckerna:
Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter 1998, Virka muddar Hemslöjdens förlag 2007, Virktekniker Hemslöjdens förlag 2013, VIRKA! Hemslöjdens förlag 2013.

kl. 11:15-11:45 ”Att spinna en framtid” föredrag med Sofia Jansdotter från Svensk ullmanufaktur

kl. 12:15-13:00 ”Enklare att köpa och sälja ull” föreläsning med Fia Söderberg
Fia Söderberg, grundare av Ullförmedlingen och Ullpodden berättar om en helt ny digital marknadsplats för svensk ull, om ullens egenskaper och varför det är viktigt att välja svensk ull jämfört med importerad.

 

kl. 13:15-14:00 ”Konstnär, estet och nyskapare” föredrag om Karin Bergöö Larssons broderier och vävnader med Eva Sundström”.

Som första person har Eva Sundström gjort en djupstudie kring Karin Bergöö Larssons textila produktion av vävnader och broderier. Eva har haft den unika möjligheten att få studera samtliga Karins textilier i original. I fördraget kommer hon att berätta om och visa prov på Karins ständiga nyfikenhet på nya tekniker och färger och hennes vakenhet för influenser och strömningar i tiden under perioden 1890- till 1920-talet.
Eva Sundström har en lång bakgrund inom museisektorn där hon bland annat har arbetet som enhetschef för Skansens klädkammare, med utställningar, pedagogisk verksamhet och program. Hon är utbildad i vävning vid Fristads folkhögskola och i vävning och broderi vid Vasalundskolan. Förutom en fil.kand. i kulturarvsstudier har hon en magister i textilvetenskap.

Föreläsningarna betalas på plats- 50 kr/ föreläsning

Demonstrationer

Kl. 10:00 – 16:00 ”Ullknyppling” med Eva Bisell
För att knyppla behövs några få redskap. Att knyppla i ull som Eva Bisell visar är inte så många som gör. Spetsen kan användas till en ullsjal, sättas på en stickad kofta eller som dekoration på en filt. Det finns ju inga gränser för vad en ullspets kan användas till. Traditionellt har man knypplat spetsar i lin och bomull.

Kl. 10:00 – 16:00 ”Spinna på stödd slända” med Josefin Waltin
Josefin Waltin visar hur man spinner på en stödd slända.

Workshops/ kurs

Kl. 10:00 – 12:00 och 13:00 – 15:00 ”Spinn ditt eget garn” med Kaili Maide
Här finns kardor, rockar och sländor och ull av olika sorter.
Pris: 20 kr, betalas på plats
Slöjd Stockholm

kl. 10:00-16:00 ”Sticka en rosett, ett armband eller en mudd” med Sticka, Sveriges stickförening
Besök Stickas bord och lär dig hur du stickar en enkel rosett, en mudd eller ett armband. Våra representanter kan också berätta om föreningarna Sticka och sälja våra mönsterhäften. Har du frågor kring din stickning eller kört fast, kan du säkert få hjälp av någon runt bordet. Vi tillhandahåller allt material och allt är gratis. Sticka! Sveriges stickförening.
Sticka! Sveriges stickförening 

   
kl. 10:30- 11:30 och kl. 14:30- 15:30 ”Gåsögon, kråkspark, diamantstickning, fågeltramp” med Anna HallenbomHär får du prova på några av de gamla gotländska sticktekniker som samlats in av Hermanna Stengård i början av 1900-talet på Gotland. Sticka en eller flera provlappar eller börja på en ”Höga halsen” (en halskrage) eller kanske ett par ”Boxarvantar”. Vi arbetar i Ateljé Huskrokens miljömärkta garner av gotlandsull. Anmälan till info@huskroken.se eller på plats. 
Pris: 60 kr, då ingår 25 g garn och tre beskrivningar.
Ta gärna med stickor 2,5, 3, 3.5, 4, 5 och papper, penna och måttband.

kl. 14:15 -16:00 Mini- kurs ”Brodera som Karin Bergöö Larsson” med Eva Sundström
Pris: 200 kr, materialavgift ca. 50 kr, betalas på plats.

 

Barnaktivitet!
kl. 11:00 -14:00 ”Från ull till gull” med Sara Hagelin
Kom och prova på att tova med ull. Vi träffas i biblioteket och förvandlar den mjukaste ullen till det du tycker är skoj- skålar, tavlor, spännande djur eller kanske ett mystiskt spöke.
Passar dig som tycker om att göra saker med händerna eller dig som aldrig provat på att tovat innan. Detta är en aktivitet för barn och unga- medföljande vuxen kan parkeras i en bekväm fåtölj i biblioteket eller varför inte på Kul med ull.
Plats: Biblioteket
Gratis för barn! 

Utställare
Anita yarn – garner, projektpåsar, ull och materialpaket
Anna Gran – tovade plagg
Ateljé Huskroken – garn, ull, stick-kitt mm
Eva Bisell – Ullknyppling
Fingerborg– handfärgade garnet och ull
Föreningen Kulturskaparna – skinn, ull och fårskinnstofflor
Gunilla Johansson – fibrer, spinna blandmaterial, tovade grejer
Görvälnlammet – ull, skinn och ullprodukter
Ingen Konst AB – garn och böcker
Johan Davidsson – textila redskap
Josefin Waltin Spinner och Björn Peck – svarvade sländor
Järfälla Hembygdsförening – fika och bokbord
Kerstin Danielsson –  z-tvinnat garn, ullfällar från Värmlandsfår
Maria Gullberg – säljer sina böcker om virkning
Marianne Fröberg – ullgarner
Spinnverkstan i Hölö– handspunna garner och demonstration
Sticka! Sveriges stickförening 
Stockholms läns hemslöjdsförening – bokförsäljning och  prova-på-broderi
Victoria Axelsson – råullsförsäljning, Dalapälsfår

Jubileumsullen från fåravelsförbundet
En utställning med stickade små rutor av olika ullsorter visas i stora hallen.

Film, Slöjd Stockholms film visas på bioväggen i stora hallen.

Äta och fika
I entré till Folket hus säljer Järfälla hembygdsförening fika med bröd
Utanför runt centrum finns flera caféer och matställen.

Kontakt och mer info:
www. Slojdsthlm.se
Charlotte Hellsten Husman 076- 526 94 71
Charlotte.hellsten.husman@stockholsmlansmuseum.se

Kul med ull är ett samarbete mellan Stockholms läns museum Slöjd Stockholm, Järfälla kultur, Folkets hus Kallhäll, Ateljé Huskroken och Järfälla Hembygdsförening.

close-icon