Till innehållet

Brickväv steg 2

Plats: Östgötagatan 11, Stockholm

Brickväv

OBS! Kursen är framflyttad till början av februari 2019. Datum kommer inom kort.

 

Nu är det dags för den andra kursen i brickvävning med Sonja Berlin. Sonjas kurser brukar ges i fyra steg, som gradvis fördjupar kunskapen i brickvävningens möjligheter. Fokus för Sonjas arbete och pedagogik är brickvävningens användning i ett samtida perspektiv. Med lång erfarenhet som textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia är Sonja en av de mest efterfrågade kursledarna i Norden.

Brickvävningen har en lång historia, i Norden förekommer den åtminstone från tidig järnålder och framåt. Oftast ser vi bricktekniken i band av olika slag. Tekniken bygger på att varptrådarna träs genom en uppsättning av brickor som försetts med hål. Genom att vrida brickorna bildas skäl att lägga inslaget i. Möjligheterna att mönstra är till synes oändliga, brickväven är lätt att ta med sig och kräver få redskap.

Kursinnehåll steg 2: Trädningsbetingade mönster.

Repetition, mönsterkonstruktion, uppsättning och vävning efter eget mönster. Genomgång av reliefmönster, vävning med 1 eller 2 tomma hål i varje mönsterbricka, flätning, vävning med olika garnkvalitéer i samma varp, rundvävning, avslutningar och montering. Samt historik och brickvävningens utbredning i världen.

Dessutom uppsättning av 5-variationsbandet, som är starten för den vridningsbetingade mönstringen.

Denna kurs passar dig som redan har gått någon av Sonjas kurser eller har provat på brickvävning tidigare och vill lära dig mer. Är du osäker på om dina förkunskaper räcker till, hör av dig så reder vi ut det.

Lärare: Sonja Berlin

Kurslängd: 16 studietimmar

Material: Deltagarna tar i första hand med eget material och redskap. Ett begränsat utbud av brickor, ryggband och Sonjas böcker finns till försäljning.

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

 

close-icon