Till innehållet

Brickvävning – Masterclass

Plats: Heleneborgsgatan 7, Stockholm

Det här är ett tillfälle för dig som har vävt med brickor tidigare och vill lära mer.

Du har gått någon av Sonjas kurser steg 1-4 eller lärt dig på annat håll och har kanske en påbörjad uppsättning eller nya idéer som du vill pröva. Är du osäker på om det här är något för dig? Titta på de här filmerna från Sörmlands museum som beskriver Sonjas arbete:  

Att brickväva band med Sonja Berlin.

Att brickväva isländsk dubbelväv med Sonja Berlin.  

Brickvävningen har ju en lång historia, i Norden förekommer den åtminstone från tidig järnålder och framåt. Oftast ser vi bricktekniken i band av olika slag. Tekniken bygger på att varptrådarna träs genom en uppsättning av brickor som försetts med hål. Genom att vrida brickorna bildas skäl att lägga inslaget i. Möjligheterna att mönstra är till synes oändliga. Fokus för Sonjas arbete och pedagogik är dock brickvävningens användning i ett samtida perspektiv. 

Med lång erfarenhet som textilkonstnär och pedagog och med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia är Sonja känd som en av Nordens främsta brickvävare.  

Sonja Berlin är författare till böckerna Brickvävning – så in i Norden (1994), Tablet Weawing in true Nordic fashion, och Vridna trådar och tankar (2017). 

Lärare: Sonja Berlin
Kurslängd: 14 studietimmar
Tid: kl 9-16 den 12-13 oktober
Material: Du tar med dig eget garn och redskap, mer info kommer i kallelsen
Förkunskaper: För att få ut mesta möjliga av helgen bör du behärska att själv sätta upp din väv. 

Kursen är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet vuxenskolan Stockholm

close-icon