Årspraktika - Byggnadsvårdarens årspraktika – juni 2022

Snart börjar semestern för många och även den som renoverar hus behöver stunder av vila. Trots att sommaren är den årstid då mycket ska hinnas med. Då kan man förena nytta med nöje och förbereda de insatser som behöver göras genom att läsa lite lämplig litteratur medan man ligger i hängmattan. I juni-månads praktika får du lite boktips på användbara böcker som ger lite vägledning i hur du kan ta hand om ditt hus.

Böcker som ligger på varandra.
Fotograf: Okänd.

Byggnadsvård från hängmattan

Byggnadsvårdslitteraturen börjar bli ganska omfattande och svåröverskådlig. Söker man på internet kan man få en variation av svar på frågor om hur man bör gå tillväga som är mer eller mindre grundade i byggnadsvårdens praxis.

Här får du därför några boktips för de lata stunderna i hängmattan:

En tidlös klassiker om renovering

Gammal är äldst. “Så renoveras torp och gårdar” av Göran Söderström, Axel Unnerbäck, Ove Hidemark och Elisabet Stavenow-Hidemark ges ut första gången 1973 och i flera utgåvor därefter med reviderat och utökat innehåll. Den är en klassiker och innehåller kapitel om de mest grundläggande metoderna för utvändig och invändig renovering. Den är mycket systematisk och förutom att du får en överblick över de vanligaste historiska hustyperna, träbyggnadsteknikerna och materialen får du också detaljerad information om husets olika karraktärsbärande detaljer i text och bild.

Närbild på plankor.
Lagningar av snickeri. Verandaräcke på Norra Lagnö gård. Fotograf: Anna Ulfstrand.

På senare år har “Så renoveras torp och gårdar” fått konkurrens av en annan lika allomfattande bok – Göran Gudmundssons “Stora boken om byggnadsvård” (2010). Liksom föregående bok redovisar den genom text och en stor mängd instruktiva bilder vad du bör tänka på och hur man gör. Berättande text varvas med tydliga steg-för-steg instruktioner. En riktig grundbok för nybörjaren eller när man behöver påminna sig om grunderna.

Böcker om exteriör och interiör

Gudmundsson har också skrivit ett antal böcker om byggnadsvård i praktiken varav “Utvändig renovering” (2004) och “Invändig renovering” (2006) är mycket matnyttiga. Båda böckerna är detaljerade och behandlar byggnadens exteriöra respektive interiöra delar med lika delar historia, material och teknik.

En byggnadsvårdare som tagit ett lite annorlunda grepp på renoveringen är Erika Åberg som skrivit “Byggnadsvård – hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” (2020). Här får du både hjälp med praktiska instruktioner och uppmuntran och råd för hur du inte tröttnar, bränner ut eller skiljer dig. Ett hus med upprustningsbehov är sällan något som renoveras på en sommar. Åberg lotsar läsaren på ett trivsamt sätt genom renoveringens olika moment från de första undersökningarna av husets historiska lager till att installera och låta mura en kakelugn samt den svåra konsten i att sätta gränser och punkt för olika delprojekt.

Ett hustak och en husvägg.
Restaureringsarbeten i Rönninge. Fotograf: Alf Nordström.

Bok om att vårda lägenheter

Och till sist, för er som inte har en stuga att renovera och som längtar efter ett projekt – sörj icke! Det finns en bok även för er med lägenhet – “Byggnadsvård för lägenheter” av Stellan Ridderstrand och Vicki Wenander (2018). Boken är vacker och fint illustrerad med både äldre och yngre fotografier. Du får en stor portion arkitekturhistoria om stenstadens utveckling, typiska hus, planlösningar, karaktärsdrag och material rum för rum samt en genomgång av snickerier, tapeter, färger och golvmaterial i olika tider. Lite otymplig för hängmattan men den fungerar bra när man ska kura skymning vid matbordet.

Mer tips finns på webben

Eftersom planeringen av renoveringsåtgärderna är minst lika viktiga som genomförandet för att resultatet ska bli bra så är tiden i hängmattan en investering. Ligg kvar i hängmattan med gott samvete och skynda långsamt. Om du hellre vill läsa på paddan kan du med fördel läsa om byggnadsvård på vår webbplats. På Byggwebben hittar du information om byggnadsvård, texter om bebyggelsehistoria, information om byggnadens olika delar med mera.

Hör gärna av dig!

Saknar du något får du gärna höra av dig till museet och mig, Stina Hagelqvist, stina.hagelqvist@regionstockholm.se