Till innehållet

Betongull

Betongull är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Café Ryati på Höjden, Ateljé Huskroken och konstnären Jenny Lundbäck.

Vi vill skapa möten med ull som dragningskraft. Detta ger dig som redan arbetar med ull idag en möjlighet att sprida kunskap och inspirera såväl barn, ungdomar som gamla. Mötet är för dig som vill upptäcka ullens estetiska potential, de praktiska egenskaperna där du kan ta ställning utifrån hållbarhetssynpunkter. Genom att visa ullen från rå till förädlad form vill vi vidga besökarnas föreställningar om ull och öppna upp för lusten att börja skapa själv.

Ull är ett fantastiskt material och en naturresurs att ta tillvara på. Under de senare åren har media uppmärksammat att stora mängder av svensk ull årligen slängs, samtidigt som import från andra länder sker.

I Sverige har vi cirka 20 fårraser som genererar ull i varierad kvalité och egenskaper, alltså passar för olika ändamål – från mjuka kroppsnära plagg till grövre ytterplagg, möbeltyger och stoppning. En del ull är så skräpig och smutsig att den inte är värd att ta vara på, fast den är perfekt att lägga ut som marktäckare i trädgårdsodlingen och fungerar som gödsling och skydd mot skadedjur.

Rätt ull ska användas till rätt produkter och för det behövs en nationell kartläggning av den svenska ullen och en gemensam klassificeringsskala av ullens fibertjocklek – micronerna.

Vi vill uppmärksamma den svenska ullen med evenemanget ”Betongull” som har fokus på ull så att alla invånare i  Stockholms län kan möta ull och professionella hantverkare, samt ullexperter. Vi vill visa vilka möjligheter som finns med materialet ull – Allt från stickade tröjor, tovade sjalar, konstverk, till isolering för hus.

Vi vill nå olika åldersgrupper – från barn till gamla – ge möjlighet för besökarna att prova på att spinna, tova, sticka och färga ull. För de som vill lära sig mer finns det kurser att anmäla sig till.

Vi vill även upplysa om ullen som material ur hållbarhetssynpunkt genom föreläsningar som riktar sig till allmänheten.

Framför allt vill vi erbjuda en lustfylld helg med inspirerande möten och väcka den kreativa lågan.

Lucho Villalobos, Café Ryati. Ansvarig huvudarrangör.

Jenny Lundbäck, konstnär. Initiativtagare och huvudarrangör.

Kicki Trodin, Ateljé Huskroken. Medarrangör.

Charlotte Hellsten Husman, Länshemslöjdskonsulent Slöjd Stockholm. Medarrangör.

close-icon