Besöksmål: Varghuvud av Bengt Lindström

Kommun: Botkyrka

Konstnär: Bengt Lindström
Tillkomstår: Okänt

 

En jättelik skulptur har tagit plats vid bostadshusen på Tumba gärde. Det är Bengt Lindström som har format ett sex meter högt varghuvud.

©Bengt Lindström/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

Vargen sträcker sitt huvud upp mot skyn. Man anar dess former och gestalt men ingenting är övertydligt. Ögon och näsborrar kan skönjas i det röda och blå, och gapet i det vita som formar sig kring det blå och pekar upp mot himmelen.

Varghuvudet tycks ha rest sig upp ur marken. Runtomkring är en stenlagd spiral med grus i mitten. Formerna i marken är som en uppmaning till dig att gå runt. Upplevelsen av konstverket förändras när du rör dig runtomkring  eftersom ingen sida är den andra lik.

Till skillnad från många offentliga konstverk är skulpturen lätt att upptäcka. Den är målad i kraftfullt rött, gult, grönt, blått och vitt. Formerna leder tanken till både det primitiva och djuriska och är en kontrast till det anlagda och ordnade runtomkring.  Den tar plats med både sin storlek och sina färger. Men är det inte  så att den också tar plats ljudmässigt? Kan du höra vargens ylande?

Skulpturen skänktes 2005 till Botkyrka kommun av Peab i samband med att de första bostadshusen på Tumba gärde uppfördes.

Konstnär: Lindström, Bengt

 

close-icon