Torekällberget

Torekällberget


Kommun: Södertälje

Besöksmålstyp: Museum

Närmaste SL-hållplats: Torekällberget (buss) eller 10 min promenad från pendeltågets station Södertälje Centrum

En liten grusig gata som omgärdas av små hus.

Torekällberget. Foto: Mattias Ek.

Mitt i Södertälje ligger friluftsmuseet Torekällberget. 

Historiska miljöer från land och stad 

På Torekällberget kan du vandra runt mellan olika 1800-talsmiljöer från Södertälje med omnejd. Friluftsmuseet består av ”staden” och ”landet”. I den lantliga delen kan du kliva rakt in i historiska gårds- och torpmiljöer. Det är inte bara byggnader som ingår i friluftsmuseet utan även trädgårdarna är återskapade med tidstypiska växter och i hagarna går djur av traditionella svenska lantraser. Många av byggnaderna har också inomhusmiljöer som ger inblick i olika människors liv vid olika tidsperioder, exempelvis ett skolhus och två olika sommarhus.  

I stadskvarteren finns café där du kan köpa äkta Södertäljekringlor. Kring torget ligger hus som rymmer en handelsbod och stadsmuseets utställningar. I staden finns både den stora tullmästargården och arbetarbostaden, liksom olika hantverksmiljöer. 

Flera av miljöerna och utställningarna är riktade till barn och utformade som lekmiljöer. Nedan finns länk till Torekällbergets hemsida med aktuell information om öppettider och programverksamhet.  

Museets historia 

Museets rötter går tillbaka till Östra Södermanlands kulturhistoriska förening som bildades 1918 och verkade för att rädda föremål och minnen från äldre tid som riskerade att försvinna eller glömmas bort i den nya framåtblickande tidsandan. Föreningens medlemmar reste runt på landsbygden omkring Södertälje och samlade in föremål. De fick tillstånd av Södertälje kommun att bygga upp ett friluftsmuseum på Amerikaberget. Hit flyttade de Råbystugan från Grödinge och kvarnen från Nora på Mörkö. I samband med centrumomvandlingen, när flera kvarter i Södertäljes stadskärna revs, så flyttades också ett antal hus till friluftsmuseet. Museet drivs idag av Södertälje kommun.