Nyboda hembygds- och skolmuseum

Nyboda hembygds- och skolmuseum


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Museum

Närmaste SL-hållplats: Huddinge station

Nyboda hembygds- och skolmuseum. Foto: Jssfrk, CC BY-SA, via Wikimedia Commons

Mittemot Huddinge kyrka invid Kommunalvägen ligger Nyboda hembygds- och skolmuseum. Ett falu rött hus som varit skola, telefonstation och som räddades undan rivning i mitten av 1900-talet.

Byggnaden som idag huserar Nyboda hembygds- och skolmuseum var ursprungligen en klockarbostad. Klockaren Svante Hallgren lät uppföra byggnaden på 1860-talet. Vid sin pensionen fick han tillåtelse av kyrkohedern Gustav Ährling att bygga en liten stuga på Huddinge kyrkas mark.

Stugan blir skola

År 1842 infördes allmän folkskola i Sverige. Vid denna tid var skolundervisningen en kyrklig angelägenhet. År 1845 bestämde skolstyrelsen inom kyrkorådet i Huddinge att fattighuset strax söder om kyrkan skulle bli en skola för sockens barn. Med tiden blev kyrkskolans lokaler för små, och småskolan hyrde in sig i den närliggande stugan Nyboda.

Mellan 1878 och 1886 hyrde Nyboda ut två av nedervåningens rum till småskolan. Det ena användes som undervisningssal och det andra som slöjdsal. Småskolans lärare var Johan Erik Hallgren, Svante Hallgrens son. År I886 byggde kommunen en ny skola, Vista skola, som småskolan flyttade in i.

Museets skolsal. Foto: Holger Ellgaard, CC BY-SA, via Wikimedia Commons.

För att knyta an till Nybodas tid som skola och de skolor som legat i närområdet, har museet inrett en skolsal med föremål från skolor runtom i Huddinge. Här finns bland annat en kateder, griffeltavlor, hartassar som fungerade som suddgummi och slöjdredskap från den gamla slöjdsalen i Nyboda.

Telefonstationen

1917 blev Nyboda en telefonstation i det som idag är skolsalen. Carl Andersson, som då var Nybodas ägare, blev föreståndare för telefonstationen och var det fram till att växeln avvecklades 1942. I farstun finns idag en telefonväxel och telefonapparater som minne från tiden.

Telefonväxeln I Nybodastugen. Foto: Public domain via Wikimedia Commons.

Nyboda hotas av rivning

Efter att telefonstation avvecklats köpte kommunen byggnaden och använde den som nödbostad. Fram till 1960-talet förföll byggnaden och kommunen talade om att riva den. Att det inte blev så berodde på två eldsjälar från Huddinges hembygdsförening, föreningsordförande Harry Claesson och Margareta Seth-Stemung. Båda hade ett stort engagemang för bygden och Margareta skrev den första samlade beskrivningen om Huddinges historia 1956. Hembygdsföreningen föreslog att istället för att riva Nyboda, göra om det till ett hembygdsmuseum. Förslaget fick ett positivt gensvar från kommunen. 1965 renoverades byggnaden och ett år senare invigdes Nyboda hembygds- och skolmuseum.

Museets övriga rum

Förutom skolsalen har stugans övriga rum inretts för att berätta om Huddinges historia. I det så kallade Huddinge-rummet finns föremål samlade från Huddinge som till exempel en Välling-klocka från Sundby gård. På övervåningen finns köks-, jordbruks och textilredskap som berättar om självhushållning under 1800-talet. Ett av museets äldsta föremål finns i kammaren och är ett rokokoskåp från 1770-talet.

För öppettider av museet se museets hemsida, Nyboda Skolmuseeum | hembygdhuddinge.se