Besöksmål: Katten Toulouse, Haren Hassan, Kaninerna Kalle och Karin, Hunden Bella

Kommun: Täby

Konstnär: Hermine Keller
Plats: Bostadskvarteren i Täby centrum
Tillkomstår: 2018

Djuren gör olika saker. Katten strosar omkring med nosen i marken. En av kaninerna tittar upp med ena tassen upplyft, hunden bevakar sin boll genom att lägga tassen på den, haren lystrar vilket syns på de spända öronen – är det inte också så att näsan rör på sig, att luktsinnet tycks aktiverat?

©Hermine Keller/Bildupphovsrätt i Sverige 2019 Foto: Eva Dalin

Djurskulpturerna är placerade runtom i bostadskvarteren i Täby centrum. Kvarteren fick först sina namn, Katten, Hunden, Kaninen och Haren, och därefter fick konstnären i uppdrag att skapa konstverk som passade till kvarteren. Djuren har alla olika uttryck, ändå är det tydligt att de är gjorda av samma konstnär. Det är också något vänt över dem. Djuren har inga lager som vi människor vilket också är tydligt i Hermine Kellers konst.


Hermine Keller/Bildupphovsrätt i Sverige 2019 Foto: Eva Dalin

Ett annat kännetecken för Hermine Kellers skulpturer är att de sällan har en slät yta utan istället bär spår av fingrarnas tryck. Du kan följa och känna hur hon har tryckt i leran som varit förlaga till skulpturerna i brons.


©Hermine Keller/Bildupphovsrätt i Sverige 2019 Foto: Eva Dalin

Modell till hunden var Hermine Kellers egen hund, Bella, av rasen dvärgschnauzer. För att kunna göra skulpturer av kaninerna hyrde hon två kaniner under en tid. Haren, den dök bara upp en dag och då fick hon en idé att göra en skulptur av den. Katten har funnits i hennes närhet även om den inte var hennes egen. Namnen på djuren, förutom hunden, har tillkommit genom att invånarna fått skicka in förslag på vad de skulle heta.

©Hermine Keller/Bildupphovsrätt i Sverige 2019 Foto: Eva Dalin

Djurskulpturerna finns på följande adresser: Hunden Bella; Häradsgränd, Katten Toulouse; Attundagränd; Kaninerna Kalle och Karin; Häradsgränd, Haren Hassan; Attundagränd.

Konstnär:
Keller, Hermine

close-icon