Besöksmål: Häcklöparen

Kommun: Botkyrka

Konstnär: Knut-Erik Lindberg
Tillkomstår: 1983
Plats: Parken i Tumba

En häcklöpare tar språnget över häcken i parken i Tumba. Snabbt och smidigt. Överkroppen är framåtlutad och den högra armen hjälper till och drar honom över häcken. Det är vänsterbenet som tar språnget. Han är nästan i spagat i luften. Han springer över en verklig häck. En häck som hela tiden behöver klippas, annars kommer han inte att klara språnget.

©Knut Erik Lindberg/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

Varför finns det en skulptur av en häcklöpare just här?

Alldeles intill ligger en sporthall och häcklöparen kom till just när sporthallen byggdes. Konstnären Knut -Erik Lindberg fick inspiration från friidrottstävlingar som han sett på TV.  Efter det gick han till Stadion för att teckna av löpare. Han fascinerades av just den rörelse som sker när hinderlöparen klipper häcken.

Det är en fyndig placering. Häcken måste klippas och hinderlöparen klipper den med sitt språng. Skulpturen är gjuten i järn och bränd med svetslåga för att klara vädret under alla årstider.

Häcklöparen har smidiga armar och ben, musklerna är långa. Förutom att att ögonen och näsan är markerade saknar figuren anletsdrag. Det finns något urtida och primitivt över skulpturen. Den enkla avskalade formen och ansiktet gör att den påminner om tidig grekisk skulptur, om kykladisk konst, skapad på ögruppen Kykladerna 3000 – 2000 år före Kristus.

Konstnär: Lindberg, Knut Erik

close-icon