Till innehållet

Platsverkstan i Barkarby

Barkarbystaden är en viktig plats för hela Stockholmsregionens tillväxt och utveckling. Just nu byggs det för fullt. Inom en tioårsperiod kommer det finnas en tunnelbanestation på plats och kring 2030 beräknas Barkarbystaden vara färdigbyggt.

Under 2018 dokumenterade vi platsen genom intervjuer och enkäter, samt arrangerade stadsvandringar och sommarjobb för ungdomar tillsammans med Järfälla kommun. Arbetet med Platsverkstan har bland annat resulterat i sju avsnitt om Barkarbystaden i vår podcast. Vi har också i samarbete med Film Stockholm producerat filmer till en digital stadsvandring.

Barkarbystaden i Järfälla

För att ta del av vandringen trycker du på ”play” i rutan här nedanför. Höj volymen eller ta på dig ett par hörlurar så kan du ta del av vandringen på bästa sätt. Genom att navigera med pilarna längs marken i vandringen, eller trycka på ”nästa panorama” i nederkant kommer du vidare till nästa plats. Om det inte fungerar i mobilen prova denna länk i stället.


 

Den digitala vandringen är en del av projektet Platsverkstan och ett nytt sätt att presentera vårt insamlade material och förmedla kunskap om utvalda platser i länet. De platser vi fokuserar på i Platsverkstan är utpekade som regionala stadskärnor i den regionala utvecklingsplanen för Stockholm (RUFS 2050). På platserna planeras det för att utveckla stadslivet i form av bostäder, arbetsplatser, kollektivtrafik, service och kultur.

I projektet Platsverkstan arbetar vi med att engagera länsinvånarna, dokumentera platsen och samla in ny kunskap. Vi gör intervjuer och observationer på platsen, söker bland arkeologiska fynd och i arkiven. Delar av materialet från Barkarby är insamlat med hjälp av sommarjobbande ungdomar, anställda av Järfälla kommun, under handledning av oss på museet.

Filmerna är producerade med stöd av Länsstyrelsen i Stockholms län och i samarbete med Film Stockholm. Stort tack till alla privatpersoner och boende som bidragit!

Våra poddavsnitt om Barkarybstaden:

 

Stockholms läns museum träffade under våren Barkarbybor och diskuterar boendemiljö och stadens utveckling. Här på Flottiljens lunchrestaurang. Foto: Moa Beskow.

Projektet Platsverkstan presenteras för föräldralediga på Herresta bibliotek. Foto: Moa Beskow

 

Stockholms läns museum besöker Barkarbystadens dag den 6 maj 2018. Film: Linn Sjöberg

close-icon