Samtyckesinställningar

Vi använder kakor (”cookies”) för att hjälpa dig att navigera effektivt och för utföra vissa funktioner, till exempel skapa en vandring. Du hittar detaljerad information om alla kakor under respektive samtyckeskategori.

De kakor som är kategoriserade som "Nödvändiga" lagras i din webbläsare eftersom de är behövs för att möjliggöra de grundläggande funktionerna på webbplatsen.... 

Alltid aktiverad

Nödvändiga kakor krävs för att aktivera de grundläggande funktionerna på denna webbplats, som att tillhandahålla säker inloggning eller att justera dina samtyckesinställningar. Dessa kakor lagrar ingen personligt identifierbar data.

Funktionskakor hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner.

Analyskakor används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa kakor hjälper till att ge information om mätvärden som antalet besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc.

Prestandakakor används för att förstå och analysera webbplatsens nyckelprestandaindex, vilket hjälper till att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna.

Inga kakor att visa

Annonskakor används för att ge besökarna skräddarsydda annonser baserat på de sidor du besökt tidigare och för att analysera annonskampanjernas effektivitet.

Stockholms läns museum kommer inte använda sig av annonser.

Inga kakor att visa

karta

Kungens kurva stories

Heron city

Söder om IKEA ligger Heron city, en 50 000 kvadratmeter stor shoppinganläggning som invigdes 2001. Tanken var att det skulle vara mer än en vanlig shoppinggalleria och även locka till nöjen. Vid invigningen fanns det därför inte mindre än 18 biosalonger, 20 bowlingbanor och åtskilliga restauranger att besöka. Lyssna på Per Wirténs tankar om Heron city som en lysande finlandsfärja och möt Angela som brukar besöka platsen.

Den stora shoppinganläggningen invigdes alltså 2001 och den dåvarande ägaren Gerald Ronson tog med sig konceptet från England och lät uppföra liknande anläggningar i Valencia, Lille och Lissabon.

I börjande av 2000-talet byggdes mängder av liknande handelsplatser och köpcentrum utanför citykärnorna runt om i Sverige. De bilburna konsumenterna uppskattade gratis parkeringar och samlingen av många butiker på ett och samma ställe. Men kritiken lät inte vänta på sig. Miljörörelsen vände sig emot den här typen av handelsplatser som ansågs öka bilismen och i dagstidningarna talades om butiksdöden i stadskärnorna till följd av ökad konkurrens från lågprisbutiker i städernas ytterområden. Trots kritiken fortsätter handelsplatserna i städernas ytterområden att växa men få fastighetsägare följer Heron citys koncept att kombinera nöje och konsumtion under samma tak.

Idag har Heron city bytt ägare men biografen finns kvar liksom restauranger och sportutbudet.

Ett torn med skyltar som visar vilka butiker som finns i shoppingcentrumet Heron City.
Heron City. Foto: Moa Beskow

Nyfiken på mer?