Bra att ha

Vår verksamhet kommer inom kort att flytta till nya kontorslokaler och inför denna flytt behöver det förstås rensas, sorteras, packas, gås igenom, dubbelkollas och kanske kastas. Jag har hittat ganska mycket pappersbuntar i mina mappar och pärmar som inte ens jag är upphovsperson till, det är någon företrädare som någon gång valt att spara ett eller annat urklipp, en anteckning från nån konferens, en beskrivning, ett foto, gamla brev m.m. Men den största skurken i dramat är jag själv, givetvis. Jag är en sån där person som sparar på saker som kan vara bra att ha. Vilket väl går an om man har plats, jag menar det är faktiskt inte fråga om mer än två-tre flyttkartonger, och de är inte ens fulla. Hanterbart med andra ord, om jag får säga det själv. Hur det är med andra saker? Du menar de överblivna plywoodskivorna, spillvirket, verktygen, loppisfynden, lådorna överfulla av osorterad skruv, dotterns urvuxna spjälsäng, anteckningsböckerna, sönderlästa pocketböcker, krokiskisserna från konstskolan, favoritkläderna från några decennier som krympt med tiden… Jaa, de tar ju förstås lite plats – men de kan ju vara bra att ha!

Anteckningsblock med att göra lista

När jag plockar bland alla dessa papper slits jag mellan viljan att rensa ur så mycket som möjligt och känslan av att här nånstans bland alla pappershögarna kan det ligga någon guldklimp, kanske till och med något som är avgörande för min framtida lycka och framgång i yrkeslivet! Det vore ju för hemskt om jag skulle spola min karriär enbart av en så bagatellartad handling som att kasta en bunt med papper. Så jag sparar lite. En hel del skannas för att sedan utan pardon gå i återvinningskärlet, men några gamla favoriter nänns jag inte göra mig av med. Projektrapporter. Tidningsurklipp. Inspirerande bilder. Små lappar med citat. Jag hittar en sådan lapp, urklippt från ett gammalt nummer av tidskriften Hemslöjd, som i sin tur hämtat det från Dagens Nyheter i november 2017. Det är konstnären Dan Wolgers som säger:

”Hade jag fått en Lottovinst hade jag lagt av direkt och gjort något meningsfullt, huggit ved exempelvis.”

Då blir jag lite glad och jag tänker på om det jag gör är meningsfullt, inser att det är väl lite både och, så jag fortsätter att sortera, skanna, slänga och spara lite om vartannat. Men jag bestämmer mig också för att försöka se det som är meningsfullt; sparar jag det här för min egen skull, är det meningsfullt för nån annan, kan det vara till nytta för någon kollega, för verksamheten eller för någon av de människor jag möter genom jobbet? Jo, förvånansvärt mycket av det jag sparar är nog det, och därför är det också bra att ha. Så jag pustar ut en smula medan jag närmar mig de sista plastfickorna som ska sorteras, och från ingenstans ploppar det upp ett annat favoritcitat (det har jag dock inte på någon sparad lapp, det glömmer jag nämligen aldrig), kanske kommer det som en påminnelse om att allting inte måste göras med perfektion. Det är i alla fall från Sven Nordqvists bok Mamma Mu bygger koja:

”Det gör inget om man böjer en spik eller två, det blir en koja ändå.”

Ha en fortsatt trevlig sommar, slöjda något som är bra att ha (gör det dock inte med strävan efter perfektion, hellre än bra), gör något meningsfullt – gå igenom dina bra-att-ha-högar till exempel. Jag går på semester så om du kommenterar detta inlägg får jag be att återkomma i slutet av augusti!

Om skribenten

Mattias Broström

Mattias är hårdslöjdskonsulent på Slöjd Stockholm

Skriv en kommentar

E-posten publiceras inte, obligatoriska fält är markerade med *

close-icon