Det mångsidiga linet

När jag håller i en härva eller i ett nystan med lingarn så blir jag lycklig.
Detta fantastiska garn, som både har glans och finns i både tunna och tjocka kvaliteter. Stora, lite otympliga härvor som den på bilden, med omknytningar i pasmor, som i varje pasma innehåller 110tr, är fantastiska att få se. Vi kan givetvis odla linet till våra kläder, det är jag säker på, men idag har vi dessvärre bara hobbyodlingen kvar i Sverige. Trots att vårt klimat är utmärkt för att odla lin. Nu är det ju inte helt enkelt att få fram en tråd av lin, utan det kräver en hel del arbete och bearbetning av linfibern. Först sådd och sedan ryckning, torkning, repning, rötning, bråkning, skäktning och häckling. Därefter kan man spinna en tråd och väva. Linnetyger är sköna och svala att ha på sig. Men det är också är ett mycket bra miljöval, och om du vet hur du ska sköta om ditt linne så kan det hålla i mer är 100 år.

Hela växten går att använda! Inget går till spillo, inget förfars. Fibrerna blir till garn, isolering och tyger. Av fröna blir det olja och foder till djur. Restprodukter såsom veddelarna blir byggmaterial och strö. Lin har använts till många produkter inom fiske och jakt, linoliummattor, tapeter, papper, rep och tömmar, säckar, brandslangar, skosnören, tältdukar, tätningsmaterial, operationstråd, sytråd, segel mm.

Lin är en bra fiber på många sätt. Linne är skönt att bära nära huden, dess egenskaper är att det ventilerar bort fukt och värme, samt att temperaturen sjunker då det torkar. Perfekta sommartyget! Dessutom har det en bra uppsugningsförmåga vilket gör att det passar fint till handdukar och disktrasor. En av linets egenskaper är att linet är tåligt, slitstarkt och kan användas länge. Därför passar det perfekt i textilier som sängkläder. Lin brinner även dåligt och är antistatiskt. För linnedukar kan det också vara kul att veta att linnet kan få fin glans av mangling eller strykning. En nymanglad damastduk glänser som vackraste siden. 

Lin är namnet på fibern och garnet och linne är namnet på det vävda tyget. 

För dig som vill veta mer om lin vill jag också tipsa om Linodlarföreningen Fransåker som namnet antyder, en förening som sysslar med linodling och linberedning, . Linodlarföreningen har också en Facebook-sida där de delar med sig av lite olika aktivteter som genomförs. 

För dig som vill prova att odla lin själv, så kan du träffa likasinnade och få lite tips i Facebookgruppen 1kvmlin

Vill du läsa mer, så finns det trevliga böcker om lin, här följer lite boktips. Trevlig läsning! 

Linboken: Hemodling och hemberedning, Kåre Fröjer och Henryk Zienkiewicz

Lin & Linne: Seder och bruk, Ewa Kewenter

Hör- Linet i länet, Kronobergsboken 2004

Flors Linnemanufaktori, Jan Lundell, Hälsinglands museums småskrifter 

Om skribenten

Charlotte Hellsten Husman

Charlotte Hellsten Husman arbetar som länshemslöjdskonsulent textil slöjd på Slöjd Stockholm

Skriv en kommentar

E-posten publiceras inte, obligatoriska fält är markerade med *

close-icon