Det mångsidiga linet
När jag håller i en härva eller i ett nystan med lingarn så blir jag lycklig.
Detta fantastiska garn, som både har glans och finns i både tunna och tjocka kvaliteter. Stora, lite otympliga härvor som den på bilden, med omknytningar i pasmor, som i varje pasma innehåller 110tr, är fantastiska att få se. Vi kan givetvis odla linet till våra kläder, det är jag säker på, men idag har vi dessvärre bara hobbyodlingen kvar i Sverige. Trots att vårt klimat är utmärkt för att odla lin. Nu är det ju inte helt enkelt att få fram en tråd av lin, utan det kräver en hel del arbete och bearbetning av linfibern. Först sådd och sedan ryckning, torkning, repning, rötning, bråkning, skäktning och häckling. Därefter kan man spinna en tråd och väva. Linnetyger är sköna och svala att ha på sig. Men det är också är ett mycket bra miljöval, och om du vet hur du ska sköta om ditt linne så kan det hålla i mer är 100 år.
För dig som vill veta mer om lin vill jag också tipsa om Linodlarföreningen Fransåker som namnet antyder, en förening som sysslar med linodling och linberedning, . Linodlarföreningen har också en Facebook-sida där de delar med sig av lite olika aktivteter som genomförs.
För dig som vill prova att odla lin själv, så kan du träffa likasinnade och få lite tips i Facebookgruppen 1kvmlin.Vill du läsa mer, så finns det trevliga böcker om lin, här följer lite boktips. Trevlig läsning!
Linboken: Hemodling och hemberedning, Kåre Fröjer och Henryk Zienkiewicz
Lin & Linne: Seder och bruk, Ewa Kewenter
Hör- Linet i länet, Kronobergsboken 2004
Flors Linnemanufaktori, Jan Lundell, Hälsinglands museums småskrifter
Skriv en kommentar
E-posten publiceras inte, obligatoriska fält är markerade med *