Lilla trädskolan

Hand upp, hur många kan känna igen och skilja på ek och björk?
Just de två kanske inte är så supersvåra att skilja på. Men hur många kan skilja på knopparna från lind och alm? Kanske inte fullt lika många. Det är inget du behöver skämmas och deppa över. Det är rätt nördigt att kunna sådan specialkunskap. Frågan är om man egentligen behöver
veta det för att kunna ha ett lyckligt och fungerande liv Anno 2020. Förmodligen inte, är nog svaret på den frågan. Men för en slöjdare kan det vara viktigt att kunna skilja på alla våra träd, oavsett årstid. Vinter som sommar, höst som vår. Hur ser de egentligen ut våra vanliga slöjdträd och hur ser de ut under de olika årstiderna?  
 
Det var lite så här våra tankar gick inför vårt utforskande Youtube-projekt ”Lilla trädskolan med Slöjd Stockholm”. Vi ville dela med oss av våra vanliga slöjdträd under deras årscykel, se hur de växer och förändras med årstiderna. Att lära sig deras kännetecken och veta vad man kan slöjda av dom. Kort och gott- vi ville nörda ner oss i träd och vi ville göra det ihop med er!  
 
Hur skulle vi då göra detta? De trädgårdsprogram som visas på tv under våren 2020 spelades in under 2019. Skulle vi också göra så? Spela in i år och lansera nästa år så ni tittare skulle få filmerna om lövsprickningen, då den riktiga lövsprickningen sker? Vi kanske hade kunnat att göra det, men då skulle det dröja ett helt år. Och den som väntar på nåt gott har väntar som bekant, alltid åt skogen för länge.   
 
Nej, vi vill göra detta i år och därför jobbar vi enligt principerna Keep it simple” och ”Right here, right now”. Det är alltså vi, Mattias Broström och Maria Neijman, två av länshemslöjdskonsulenterna vid Slöjd Stockholm, som producerar. Vi gör alltså allt själva. Filmar, pratar, redigerar och publicerar. Som ni kanske redan har anat så är vi inte proffs på detta. Därför är vår korta filmer något som antagligen inte kommer att nomineras till årets dokumentärfilm på  Oscarsgalan….   
 
Vi tänker att på sikt kommer vi att bli bättre och skickligare på det vi gör, men vi behöver er hjälp!
Vi skulle vilja att ni berättar vad ni vill se, ger oss tips på saker vi kan förbättra och önskar att ni har överseende med den stundom floppiga produktionen. Kommentera gärna här på bloggen eller maila oss på hemslojd@stockholmslansmuseum.se . 

 
Är det bara slöjdare som skall titta på filmerna? Nej då, även om vi tror att kanske det kanske är flest slöjdintresserade som kommer att kika. Så är givetvis alla välkomna att kolla på Lilla trädskolan.
För visst vill
väl egentligen alla kunna skilja på knopparna hos lind och alm? 
 
Slöjd Stockholms Youtube-kanal hittar du alla filmer i Lilla trädskolan. Vi har redan publicerat två korta filmen och här kan du kolla på hägg och askens knoppar
Slöjd lugnt! 
/ Mattias och Maria

Om skribenten

Mattias Broström och Maria Neijman

Mattias och Maria arbetar som Länshemslöjdskonsulenter på Slöjd Stockholm

Skriv en kommentar

E-posten publiceras inte, obligatoriska fält är markerade med *

close-icon