Preparing for the apocalypse, del 1

Det är en märkvärdig tid vi lever i just nu, med karantän, hemarbete och webbmöten. Men hur förberedd är du egentligen på den riktiga katastrofen? Plocka fram din inre MacGyver, för när det verkligen gäller då hjälper inte all världens toarullar. Det du vill samla på dig är kunskap.

Den ofrivillige preppern

Jag ler i mjugg åt preppers. Jag fnyser åt deras apokalyptiska domedagsprofetior. Med ett höjt ögonbryn skakar jag på huvudet åt deras bunkrar fyllda med konserver, toapapper och ramboknivar. Fast, tänker jag, en överlevnadskniv är ju bättre än ingen kniv, hoppas bara att de stackarna har förmåga att använda dem på rätt sätt. Och så lutar jag mig nöjt tillbaka och ser ut över familjens vardagsrum. I ögonvrån skymtar jag korgen med mina täljknivar och yxor och även denna syn gör mig en smula nöjd. Strax intill hänger två av mina borrsvängar, huggkubben står vid balkongdörren och lådan med verktyg som ska brynas står och väntar på bättre tider i den lilla man-cave som jag tillskansat mig i ett hörn. Mycket bra grejer det där, tänker jag, återigen nöjd med mig själv, och note to self; Kolla upp nya spiralborr med fyrkantfäste och bra centrumskruv. Bredvid köksdörren står täljhästen på högkant… Paus. Då infinner sig en annan känsla. En kall kår börjar krypa upp längs med ryggen och insikten kommer sakta men bergfast till mig – jag är en prepper.

Karantänslöjd. Foto: Mattias Broström

Kunskap för frihet

Chocken varar dock inte särskilt länge, jag inbillar mig nämligen att jag är en pragmatisk person och accepterar sanningen med viss fattning. Förresten så kan jag utan större svårighet motivera mitt eget hamstrande av handverktyg. Har man som jag sedan sena tonåren varit intresserad av hantverk i allmänhet och trähantverk i synnerhet, så hinner man samla på sig en del pinaler, och som vi kanske alla vet så är slöjd och snickeri en prylsport av rang. Visst, jag gillar prylar – jag skulle dock inte kalla mig prylgalen (andra i min närhet skulle förmodligen inte hålla med) – men jag gillar teknik och framförallt bra saker som jag kan ha nytta av.

Men det starkaste motivet till att jag genom åren lyckats åstadkomma en ganska gedigen samling handverktyg hänger ihop med ett samlande av annat slag, och om det finns någon poäng i det här blogginlägget så är det nu den kommer: Jag har samlat på kunskap, främst kunskap om trä och hur man formar det. Det började i tonåren som en strävan efter frihet och oberoende, och nu står jag här, mitt i livet, med sambo, ett barn och hyrestvåa i förorten, och jag är ganska haj på att slöjda och snickra. Som en bonus är det rätt bra att ha i bagaget om samhället skulle kollapsa. Det kan låta fånigt i vårt hypermoderna samhälle, men att jag har den kunskapen och att jag är övertygad om att jag kan bygga mig ett hus om situationen så kräver, det skänker mig en slags trygghet.

Gräv där du står

Jag hoppas att du som läser kan se igenom detta sammelsurium av navelskåderi och bli inspirerad till att samla på dig egen hantverkskunskap, för att i värsta – eller bästa – fall, vara rustad när katastrofen står för dörren. Men teoretisk kunskap betyder ingenting utan lämplig praktik, och användbart blir det först när man har åtminstone en handfull verktyg att arbeta med. Men vilka handverktyg du som vill överleva apokalypsen behöver tar vi i nästa blogginlägg. Till dess kan du göra som jag gjorde i början: Läs böcker! Låna allt du kan komma över om trä, slöjd, snickeri och annat hantverk. Eller kasta dig ner i den aldrig sinande källan till kunskap och inspiration, Internet. (Eller förresten, strunta i det, vilken dag som helst kommer det att kollapsa, det är bara en tidsfråga.) Börja med något enkelt, hur man gör en egen kniv till exempel. I pauserna när du inte fördjupar dig i pilbågsbygge med flintverktyg eller annat livsnödvändigt hantverksnörderi så kan du ju alltid lära dig lite om odling av grönsaker, fiske, höns- och fårskötsel, hur man ystar ost eller bygger en stuka för morötterna. För man måste ju äta också.

Så vad har du i skafferiet den dagen apokalypsen kommer? Konserver? Eller fröpåsar, en grep och en verktygslåda? Fortsättning följer.

Om skribenten

Mattias Broström

Mattias Broström är länshemslöjdskonsulent för hård slöjd på Stockholms läns museum

4 Kommentarer

 • Andreas Broström

  18 april, 2020

  11:35

  Hej min kära bror,
  Vad fint, bra och roligt du skriver. Jag är imponerad av din "poetiska" ådra och även din enorma kunskap om trähantverk. Hoppas vi kan träffas snart så du kan lära mig något intressant.
  //Andreas

  Svara
  • Mattias Broström

   21 april, 2020

   22:14

   Hej Andreas och tack för dina vänliga ord. Överlever vi bara den här karantänen så ska vi nog kunna ses och snickra lite tillsammans.
   /Mattias

 • Annika

  16 april, 2020

  06:24

  Håller med dig i varje ord. Bra och roligt skrivet. Känner igen mig i samlandet av verktyg och kunskaper . Ser fram emot mer!

  Svara
  • Mattias Broström

   16 april, 2020

   12:32

   Hej Annika och tack för din kommentar.
   Det kommer nog att bli minst två inlägg till som berör corona, karantän och annat som spär på den apokalyptiska stämningen. Håll utkik! /Mattias

Skriv en kommentar

E-posten publiceras inte, obligatoriska fält är markerade med *

close-icon