Disktrasan – en kär vän

Du har kanske hört talas om stickade, vävda eller virkade disktrasor. Jag har själv flera trasor, de flesta har faktiskt min mamma stickat. Trasorna är helt underbara, de är randiga, enfärgade eller har olika mönster och strukturer. De flesta är gjorda av bomull, bambu eller lin. Jag är uppvuxen med en mamma som alltid har haft stickade disktrasor. De kokades ofta på spisen i en kastrull för att bli rena.

När jag fick eget hushåll prövade jag de svenska wettexdukarna. De var så klart också bra, lätta att torka torrt med. Men sedan flera år tillbaka har jag återgått till mina hemvävda och stickade disktrasor. I ett hushåll behövs alltid trasor av olika slag och om de kan tvättas är det dubbelt så bra. Att återbruka mjuka tyger till disktrasor funkar också.

Vare sig du är nybörjare eller inte, så är disktrasor ett litet och enkelt projekt som är lätt att ta med sig. Det går också att handarbeta framför en film eller i samvaro med andra. Disktrasan/trasan kan göras större och fungera som handduk eller som putsduk. Vilken teknik som används för att göra en disktrasa spelar ingen roll, huvudsaken är egentligen att du har trevligt under tiden. En disktrasa kan se ut hur som helst. Min mammas disktrasor har en del tappade maskor och småfel men som hon säger ”jag måste sticka lite och ha något i händerna”.

En av våra vanligaste trasor

Disktrasan är en av våra vanligaste trasor som vi alla använder en eller flera gånger om dagen. Jag tycker om och vill gärna omge mig med några väl valda användbara föremål och dit hör onekligen disktrasan. Saker som används dagligen måste vara angenäma att ta i och ska fylla sin funktion. De ska torka torrt och rent. Är den också lätt att hålla ren är en stor fördel. Enligt Wikipedia kallas disktrasan även diskduk. Det är en trasa som används för rengöring av köket, särskilt diskbänken. Disktrasor är ofta specialtillverkade för ändamålet och det förekommer även disktrasor med dekorativa tryck. För att undvika att bakterier sprids genom disktrasan, vilket det gör, är det viktigt att byta trasan ofta, eller alternativt att sterilisera (koka) den regelbundet.

Disktrasa av Bernhardina Leufvén

Redan under 1870 – 1900 tillverkade Bernhardina Leufvén en disktrasa. Disktrasan har sparats av familjen med texten ”La’s Farmor spunnit och stickat dessa s.k. ’disktrasor’. Farmor f. 1848 d. 1923.” Disktrasan är av stickat ofärgat och oblekt lingarn med räta och aviga maskor i ett schackrutigt mönster (åtta rutor på längden och åtta rutor på bredden). Det finns en virkad kant runt disktrasan och i ena hörnet finns en virkad hank. Disktrasan finns registrerad i DigitaltMuseum och finns i föremålssamlingen på Nordiska museet.

Spinn ditt eget garn

Vill du göra det ännu mer grundligt kan du även spinna garnet. Det behövs inte mycket garn till en disktrasa. Garnet behöver inte vara helt slätt och fint så även du som inte har spunnit så mycket tidigare borde du prova på att spinna lin. Lindisktrasor har mycket bra uppsugningsförmåga och lång hållbarhet. Dessutom är den miljövänlig och biologiskt nedbrytbar vilket är skonsam för miljön. Vill du inte göra ditt eget lin så går det förstås även att köpa färdiga lingarner.

#delaslöjd

Vi vill att fler delar med sig av sitt görande eftersom det inspirerar andra att också göra med händerna! Därför startade Slöjd Stockholm en kampanj under hösten 2019 #delaslöjd. Här är några bidrag som kommit in under perioden. Snart kommer ett nytt tema, håll utkik!

Emmas disktrasa

Stickor: Nr 3. Sticka med dubbelt garn.
Stickning: Räta och aviga. Mönster: 5 räta, 5 aviga och byt efter fem varv för att få ruteffekten.
Hur? Lägg upp 40 maskor och sticka tre räta varv börja sen med mönstervarven.
Vad? Garnet är ett bomull-lin-garn från Järbo (Colin)
Sticka till dess att disktrasan är fyrkantig. Avsluta med 3 varv räta, Maska av.

Bidrag inskickat till vår kampanj #dela slöjd från Emma Frysmark. Foto: Emma Frysmark

Lena Hansjons disktrasor

Vad? Vävda disktrasor
Material: Lingarn i både varp och inslag.
Bindningen: Hålkrus som ger ett fint ytmönster och struktur som passar bra till disktrasor.

Bidrag nr 1 till #delaslöjd. Lena Hansjons har vävt en disktrasa. Foto: Lena Hansjons

Bidrag nr 2 till #delaslöjd i avancerat mönster. Foto: Lena Hansjons

Om skribenten

Charlotte Hellsten Husman