Lagning för hela slanten

Trenden att laga sina kläder är här för att stanna. Den senaste tiden har ett flertal böcker skrivits på temat. Lagningsproffs har också synts i TV-rutan där vi fått lära oss hur man hanterar nål och tråd. Det är inte skämmigt och pinsamt att ha lagade kläder längre. Det är tvärt om en symbol för att man bryr sig – om plaggen, miljön och ekonomin. Det är kanske till och med en stilmarkör?!

Lagningstips

Vi har samlat några länkar för dig som vill få lite tips på hur man kan laga sina kläder och vi hoppas att du blir inspirerad att prova.

Stickade ylleplagg

För den som vill laga stickade ylleplagg med nåltovning är detta en bra beskrivning: https://honestlywtf.com/diy/diy-elbow-patch/

Lappa & stoppa

Hemslöjdens förlag har nyligen gett ut två böcker på temat ”Lappa” och ”Stoppa”. Teknikhäftena är gjorda av Katarina Brieditis och Katarina Evans. Fullproppade med tydliga bilder på plagg som älskats, slitits och lagats. För den som vill kika på vad de innehåller kan man bläddra i båda böckerna i länkarna nedan:
https://www.hemslojdensforlag.se/project/lappa/
https://www.hemslojdensforlag.se/project/stoppa/

Jeans

Det tar ibland år att slita in sina favoritjeans. Ungefär precis då dom blivit så sköna att du skulle kunna bo i dom, brukar tyget ge upp och resultera i ett hål. Deppa inte! Plocka fram nål och tråd och fördjupa dig i den japanska tekniken sashiko – synliga lagningar. Internet är proppfullt av fina lagningar, och här kan man verkligen dyka ner i ett rejält kaninhål.

Här är en enklare steg för steg-beskrivning med sashiko-teknik:
https://closetcasepatterns.com/how-to-fix-ripped-jeans-with-visible-mending-sashiko-and-denim-patches/

Lappa & laga

Natur& Kultur har också gett ut en bok på temat lagningar ”Lappat & Lagat” av Kerstin Neumüller. Denna bok täcker in många tekniker och du få lära dig om stoppning, konststoppning, lagning och sashiko. Boken blev så poppis när den kom att den också snabbt översattes till engelska och släpptes på den internationella marknaden:
https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-illustrerad-fack/lappat–lagat/#

Symaskin

Du som är mer van vid symaskin behöver inte känna dig exkluderad av denna bloggpost.
Det går givetvis finfint att plocka fram maskinen och gasa på. Här är en bra beskrivning på hur man lagar jeans när de gått sönder i grenen. Och återigen – internet är fullt med bra beskrivningar:
http://www.sewhistorically.com/how-to-mend-your-jeans-in-the-crotch-area/

Vi hoppas att du blivit lite inspirerad och känner dig redo att omfamna lagningar av alla de slag.
Lycka till!

Om skribenten

Maria Neijman

Maria Neijman arbetar som hemslöjdskonsulent för barn och ungdom på Stockholms läns museum/Slöjd Stockholm

close-icon