När saker får nytt liv

Slöjdare är ibland ”hoarders”* av rang – jag har inte bara en utan fem täljknivar. En har jag köpt när jag var nyfrälst täljare (favoriten), en är farmors gamla (artefakt snarare än ett verktyg), en köpte jag på en marknad (för långt blad för mig), en köpte jag då jag glömde att jag skulle ta med en kniv till en täljträff (reserven) och den femte har jag ingen aning om varför den är i min ägo. Möjligen har de andra knivarna celldelat sig eller fått en knivbebis.

Jag skulle utan att blinka kunna göra mig av med två av mina fem knivar. Men var och hur? Tradera? Blocket? Någon köp- och säljgrupp på Facebook? Eftersom jag vet att jag själv sällan eller aldrig köper slöjdredskap utan att först få klämma och känna så misstänker jag att det kanske inte är rätt forum att försöka sälja en sådan här sak på nätet.

Samma sak gäller med material. Här är det nästintill pinsamt att ens erkänna för mig själv hur många ”det kanske kan bli en… (sätt in valfritt ord)” jag äger. Vi snackar kilovis med fina garner i mitt fall. Eller fina… jag tyckte att det var precis rätt då jag köpte dem, idag har många av mina inköp tappat sin attraktionskraft. 15 år senare verkar just det där bubbelgumsrosa yllegarnet inte vara något annat än en slags tilläggsisolering av mitt källarförråd. Visst, det skadar inte att ha det där, men varför inte låta det gå vidare till någon som känner att det där garnet skulle kunna bli den där perfekta ”Pussyhat-mössan”(https://www.pussyhatproject.com/the-pdf/) hen så gärna vill sticka? Jag gick med i lite olika Facebookgrupper för att skaffa mig inspiration för att skapa utifrån de grejer jag redan äger. Dock inser jag att det kommer att kräva många år för att förbruka min ”stash”** i det tempot jag verkar hålla, en så där 430 år.

Reducera mera!

Att textilproduktion är en faktor som frestar på miljön har nog inte gått någon förbi. Framför allt de material som produceras långt bort. Enligt ”Hallå konsument” används vid odling av bomull i genomsnitt drygt 9 000 liter vatten för att producera 1 kg bomull. I värsta fall går det åt över 20 000 liter. Den stora vattenförbrukningen är särskilt allvarlig då produktionen ofta sker i torra områden med brist på färskvatten (https://www.hallakonsument.se/miljo-och-hallbarhet/handla-hallbart/textilier-och-miljon/miljoaspekter-pa-olika-textiltyper/bomull/). Det finns alltså all anledning att alla redan producerade bomullsgarner och bomullstyger blir använda istället för att tilläggsisolera någons källarförråd. Om ullgarnet har rest hela vägen från Nya Zeeland skall det då inte användas?

Men hur är det med trä då kanske du tänker? Kanske är du sugen på ett lock i ett spännande importerat träslag till din krympburk. Varför transportera detta kors och tvärs över hela världen då det finns någon slöjdare här som sitter på ett lager?

Hur mycket energi går det åt för att tillverka en yxa? Även om det är en lokalt tillverkad yxa krävs det massor av energi för att kunna producera bladet. Måste då alla köpa en fabriksny? Nope – det går jättebra att köpa en begagnad. Och det är bara fram med brynet om den inte är rakbladsvass.

Det var med dessa tankar i bagaget som vi på Slöjd Stockholm bestämde oss för att skapa förutsättningar för slöjdare att kunna köpa slöjdmaterial och redskap av varandra istället för att köpa nytillverkade saker. En plats där saker kan byta ägare utan att miljön påfrestas mer än den redan gör. En miljövänlig marknad! Den 24 februari går vår marknad av stapeln, i den tjusiga Kristinehovs malmgård på Södermalm. Kom och kolla!

Ta chansen att fynda bland de grejer som slöjdmaterial- och redskapsförsäljande personer vill sälja vidare. Och vem vet – kanske kommer det bubbelgumsrosa garnet att hitta en ny lycklig ägare!

*Hoarders – personer som har ett nästintill maniskt samlande av ”bra att ha saker”
**Stash – en samling av material

Om skribenten

Maria Neijman