Lagningens lov 

Förr i tiden var det helt naturligt att laga det som gick sönder. Det var också en av anledningarna till att slöjd blev ett skolämne en gång. Att kunna hushålla med resurserna och att underhålla sina ägodelar så att de höll längre var en ekonomisk fråga, men det sågs också som en dygd. Inget fick förfaras i onödan. Att vara varsam med sina saker var en självklarhet.

Idag är det inte lika viktigt då det ofta är billigt att köpa nya saker. Ibland är det till och med billigare att köpa en ny sak än att laga den som gått sönder. Tanken att det faktiskt är billigare att köpa ett nytt kylskåp än att laga det trasiga handtaget på dörren är svindlande. Vi vet alla att jordens resurser inte är oändliga och att vi lever över våra gemensamma tillgångar. Det kan självklart kännas hopplöst och dystopiskt – men det finns hopp.

Lagningen har blivit ett medvetet val. En slags motvikt till konsumtionshetsen, där människor gör det till en grej att inte köpa nytt utan att laga sina trasiga ägodelar. Renoveringsrebellerna!

Vad kan du då göra? Stoppa strumpor som gått sönder, lappa trasiga jeansrumpor, brodera på stickade plagg som det nötts hål på, slipa ner sina köksluckor och måla om, göra favoritskjortan kortärmad då manschetterna slitits ut, limma fast örat på favoritkoppen. Det finns verkligen inte några begränsningar. Det mesta går att laga, det som inte går att laga kanske kan bli något nytt och är det verkligen helt kört så kan du alltid återvinna.  

Idag får du inte längre lära dig att stoppa strumpor i skolslöjden. Så det kan vara svårt att veta hur du ska göra. Här kommer lite länkar till fina beskrivningar:

https://svenska.yle.fi/artikel/2014/10/06/stoppa-stickade-strumpor 
http://heimlagasyblogg.blogspot.com/2010/03/om-att-stoppa-strumpor.html
http://lenastradar.blogspot.com/2014/01/om-konsten-att-stoppa-strumpor.html
http://www.365slojd.se/projects/278-laga-stickade-strumpor

Mina utslitna yllestrumpor har legat i en korg vid soffan sedan i våras då de gått sönder. Nu när säsongen för varmare strumpor drar igång igen vill jag hinna laga dem innan jag börjar frysa om fötterna. Jag är inte en pärla på det här med stoppning. Men tänker att jag successivt blir bättre då det finns fler strumpor i korgen som behöver lite stoppning. Det var inte supersnyggt att laga mörkblå strumpor med grått garn. Men det syns faktiskt inte alls när jag har på mig strumporna, eftersom det är lagat under foten. Och att laga ett par mörkblå strumpor med mörkblå tråd var ganska svårt. Fast det kanske mest berodde på att jag kollade på en spännande film samtidigt.

 

Om skribenten

Maria Neijman

Maria Neijman arbetar som hemslöjdskonsulent Barn och ungdom på Slockholms läns museum/Slöjd Stockholm

close-icon