Sitter du där och spinner?  

Spinning är hett. Då menar jag inte att det är rinnande varmt på gymmet som vid ett cykelpass, utan att det är inne. Det händer här och nu både på rock och slända. 

Jag har hört att det senast i förra veckan satt en person och spann på tvärbanan. Och då visste personen inte ens om att det finns en ”World wide Spinn in public day”. Jo, det finns faktiskt en sådan dag. Den går av stapeln den tredje lördagen i september varje år och startades av en grupp entusiaster och likasinnade för att fira en konst de alla älskar – konsten att spinna fibrer till garn. Gruppen har förstås en Facebooksida som har funnits sedan 2009 (https://www.facebook.com/groups/wwsipday/). Så ni som vill delta på den stora dagen får vänta lite mindre än ett år till nästa gång.  

Men du som inte orkar vänta så länge finns det självfallet många andra evenemang du kan delta i där spinningen är i fokus. Bland annat kommer jag och Kicki Trodin från Ateljé Huskroken att anordna en öppen spinndag på Folkets Hus i Kallhäll i Järfälla lördagen den 24 november. Ganska snart med andra ord. Här kan du byta tips och trix med andra spinnare. Frågor som vi ofta får är: Var köper du din favoritull? Finns det häcklat* lin att spinna av? Vilken blandning av ull är bäst till raggsockor? Alla som är sugna på att spinna, eller bara hänga med spinnare, är varmt välkomna. Frågorna är säkert många och kunskapen är stor. 

Ta med ditt spinnredskap och det du vill spinna av. På plats kommer också att finnas sländor, spinnrockar och kardor att låna under dagen. Självklart finns det ull och lin till försäljning om du skulle vilja köpa. Passa på att hänga med likasinnade och utbyt erfarenheter med varandra. ”Sharing is caring!”

*En häckla är ett redskap som används vid framställning av lingarn.

Var: Folkets Hus Kallhäll, Gjutarplan 15, 176 02 Järfälla
När: 24 november kl. 11:00- 15:00

Kostnad: Dagen är gratis. Vill man köpa lite ull av oss så ligger materialkostnad på ca. 20:-
Fika finns att köpa på plats till självkostnadspris!

Ledare: Länshemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husman och Kicki Trodin, Ateljé Huskroken 

close-icon