Spinnrocka loss! Vinnarna 2018

I söndags var det åter dags för tävlingen Spinnrocka loss! Det är tredje gången som Spinnrocka loss! äger rum på Skansen. Precis som tidigare ingår detta evenemang inom ramen för Lin- och ulldagarna.

En av vinnarna är Josefin Waltin som för tredje året i rad har vunnit första pris i spinning på slända. Så här lät juryns bedömning: ”Att karda ull är en stor konst. Vinnaren har visat prov på stor handskicklighet och en ändamålsenlig och elegant teknik. Sländan är ett av mänsklighetens äldsta redskap och vinnaren har visat prov på en skicklig spinnteknik. Det vinnande garnet mäter 21,4 m, väger 4 g och är således 2,3 m/g. Vinnare är Josefin Waltin.”

Josefin Waltin fick första pris i spinning med slända. Foto: Lennart Hellsten

”Det är inte svårt att spinna en tråd, däremot finns det alltid möjlighet att utvecklas, fördjupa, förfina och lära sig nya tekniker. Jag lär mig något nytt varje dag. Jag är en sann nörd och älskar att analysera och grotta ner mig i en teknik”, säger Josefin Waltin.

Vinnaren blev glad över priset, men tävlingen betyder så mycket mer än så. Det ger en möjlighet att visa upp ett vackert hantverk och att berätta en kvinnohistoria som har varit en grundsten i vårt samhälle och starten på industrialismen. Josefins nästa spinnprojekt, hon har i och för sig många parallella projekt på gång, är att göra någonting med en påse nyskördad bomull. Hon berättar att hon aldrig har spunnit i bomull tidigare.

Inom kategorin spinnrock vann Victoria Axelsons som deltog för andra gången i tävlingen. Så här lät jurys utlåtande: ”Det finns många varianter av spinnrockar och de olika modellerna kan ge olika resultat av det material som ska spinnas. Till syvende och sist handlar det dock om handlag och kunskap, vilket vinnaren visat prov på. Det vinnande garnet mäter 38,8 m, väger 8 g och är då 12,0 m/g. Vinnaren är Victoria Axelsson.”

Vinnare på spinnrock 2018 blev Victoria Axelsson. Foto: Lennart Hellsten

När vi ställer frågan hur det känns att vinna i spinning med spinnrock svara hon; ”Det känns helt underbart. Jag hade inte räknat med det alls så det här känns som en kick. Sen fick jag som förstapris en underbart vacker skål som jag stolt har satt fram så alla ser den.

Victoria tycker det är det underbart att få byta sina erfarenheter med andra som tävlar. Det måste vara intressant för besökare som kommer till Skansen att få se hur dagens spinnrockar ser ut och att vi är alla åldrar som är med och tävlar. Men hon tycker att tävlingen borde utöka med e-spinningen, så att andra får se hur spinningen ser ut på 2000-talet, eller åtminstone visa hur man kan spinna idag.

Victoria berättar att intresset för ull har tilltagit med åren. ”Jag lärde mig spinna när jag gick gymnasiet och skaffade mig en spinnrock av gammal modell. Gjorde ett uppehåll fram tills för tre år sen och nu är jag igång igen. Vidare hittade jag en spinn-grupp i Hölö som träffas varje tisdag i gamla kyrkskolan. Här finner man inspiration och lust att prova på nya saker. Idag så äger vi en gård där vi har 23 stycken Dala Päls-får. Vi skaffade dom när vi behövde få någon som åt upp sly och annat för att hålla landskapet öppet.  Att den blev Dala Päls-får var att vi ville hjälpa till att bevara våra allmogefår + ull/skinn och kött.”

Vi säger grattis till de båda vinnarna. Du kommer med stor sannolikhet höra mer av dem framöver. Josefin har tidigare haft kurser på Slöjd Stockholm och har en kurs i spinn på stödd slända i oktober.

Spinn på stödd slända

 

Om skribenten

Lenita Gärde

Lenita Gärde är kommunikationsansvarig på Stockholms läns museum.

close-icon