Till innehållet

Vad är offentlig konst? 

Innan ni ger er ut för att se på konsten kan du med fördel hålla en introduktion i klassrummet. Ordet offentlig betyder “öppen och tillgänglig för alla”. Det är konst som alla kan ta del av tack vare att den finns på platser som tillhör oss alla. Sedan 1937 finns det en bestämmelse som säger att en procent av vad det kostar att bygga en offentlig byggnad, som till exempel en skola eller ett sjukhus, ska gå till konst. Bestämmelsen kom till genom ett beslut i Sveriges riksdag. Tanken var att det skulle finnas konst för alla.  

Låt eleverna fundera över procentsatsen. Börja med att räkna i låga i siffror. Vad är en procent av 100 kr. Om ett hus kostar en miljon att bygga så ska 10 000 kr avsättas till konst. När Nya Karolinska i Solna byggdes avsattes 118 miljoner till konst. Det är Sveriges största konstsatsning hittills.  

Liksom alla konstnärliga uttryck kan konsten i det offentliga rummet ge perspektiv på tillvaron. Ibland visar den på vår historia, ibland på något problem, ibland på något annat. Alla tycker inte om samma konst, men eftersom konsten ser så olika ut kan det finnas något för alla smaker. Ofta vill man diskutera den offentliga konsten och hur den ser ut. Det är inte särskilt konstigt, den finns ju på allmänna platser och  vill många gärna ha ett ord med i laget. Hur vill eleverna att den offentliga konsten ska se ut? Att diskutera ämnet kan ge nya perspektiv på konsten, samtiden, historien och framtiden. 

Hur kan offentlig konst se ut?  

Har eleverna sett något konstverk i närmiljön? Kan de berätta vilket, hur det såg ut och vilken känsla de då fick? Att diskutera utifrån elevernas erfarenheter skapar engagemang. Det visar att elevernas iakttagelser och tankar tas på allvar. 

Eleverna har säkert idéer om vad till exempel en skulptur är för något, som är en vanlig form av offentligt verk. Fråga de vad tänker att en skulptur kan vara gjord av och skriv upp på alla förslag på tavlan. 

Fråga också hur de tänker att en skulptur kan se ut och skriv även ner dessa förslag på tavlan.  

Konst som finns utomhus måste kunna hålla för olika väder och årstider. Därför kan den inte vara gjord av vad som helst. Flera skulpturer är gjorda av trä eller metall. Ett av de vanligaste materialen är brons, som är en blandning av koppar och tenn. På Youtube finns flera filmer som visar hur det går till att gjuta i brons. Vill man jobba med tillfällig konst kan den ju förstås vara gjord av både choklad eller snö. Säkert har många barn gjort skulpturer av just snö, vilket kan vara en poäng att påminna om.  

close-icon