Gerda Meyerson

Kvinnokraft

Gerda blickar stint in i kameran. Hon har en övertygelse och ett mål. Hon ska ge bostäder åt de ogifta kvinnorna som kommer till städerna för att arbeta. Bostäder där de kan sova ifred, rum där de kan äta och ha aktiviteter tillsammans.

Gerda Meyerson
Porträtt föreställande Gerda Meyerson, mellan 1900 och 1929. Fotograf: Axel Malmberg. Kungliga biblioteket.

I slutet av 1800-talet har det nämligen hänt något som vänder upp och ner på världen. Plötsligt finns det många kvinnor som tjänar egna pengar tack vare industrialismen och förändringar i jordbruket.

Men de är utsatta. Det är bostadskris och många kvinnor tvingas bo inneboende i små, överbefolkade lägenheter. Det är trångt, fattigt och smutsigt. Och många dricker alldeles för mycket. Risken att utsättas för våld och sexuella övergrepp är stor.

Det är det här eländet som driver den rika Gerda Meyerson att göra något. 1898 grundar hon föreningen ”Hem för arbeterskor” och öppnar ett boende på Kungsholmen. Snart har föreningen ett hundratal lägenheter. Där finns gemensamt kök och bibliotek.

Risken att utsättas för våld och sexuella övergrepp är stor.

I Gerdas värld kan kvinnorna utveckla sig, växa och mötas. Men det finns ett hinder i vägen för den här möjligheten. Kvinnorna arbetar långa dagar, sex dagar i veckan. Hur ska de någonsin få ork till sig själva? Har de ens ork att lära sig något nytt?

Gerda debatterar om rätten till semester. För en arbetande kvinna är vila inget självklart. För pigan som sliter hos den fina familjen finns ingen vila alls. Hon ska vara tillgänglig dygnet runt. För butiksbiträdet som står upp tolv timmar varje arbetsdag handlar den korta rasten om att massera fötterna. Inte att fundera över orättvisor.

Det är för dessa kvinnor som Gerda öppnar Tallbacken 1911. Det är ett vilohem på Värmdö för arbetande kvinnor. För en liten summa eller helt gratis finns plötsligt möjligheten att ta igen sig. Njuta av den fina naturen och läsa en bok. Börja tänka. Lära sig. Diskutera. Och i det långa loppet. Förändra världen.

Visste du att Gerda hade en tvillingsyster som hette Agda Sofia Meyserson, som var sjuksköterska och kämpade för att förbättra sjuksköterskornas villkor.

Kvinnokraft
close-icon