Utställning av Anne Low på Tensta konsthall

En vägg blir ett bord med ljusstakeben

19.6–7.10
Anne Lows installation är ett möte med sekelgamla textila hantverk och samtidskonstens metoder. Arbetskläder från förra sekelskiftet, handtryckta tapeter och bord som lånat sin form från väggarna i författaren Moa Martinsons torp i Ösmo ingår i installationen. Low kombinerar alla delarna i en fängslande installation, med titeln En vägg blir ett bord med ljusstakeben, som knyter samman dåtid, samtid och framtid.

I sina skulpturer och installationer låter sig Anne Low, baserad i Vancouver, inspireras av äldre hantverkstraditioner som många känner igen. Hon har lärt sig handvävningsmetoder som till stor del är hämtade från den textilindustri som fanns i Europa under hela 1700–talet och vars produkter gick på export. Samtidigt lösgör sig hennes konstverk från det tillfälligt historiska och behandlar samtida ämnen som hushållssysslor, det dekorativa, nytta och smak.

I samband med en residensvistelse i Stockholm, Tensta och Sorunda i februari–april presenterade Low en första version av installationen i april 2018 på Sorunda Folkets Hus, i samarbete mellan Sorunda Hembygdsförening, Sorunda Hemslöjdsvänner, Folkets Hus i Sorunda, Folkets Hus och Parker, Stockholms Läns Museum och Tensta konsthall. Utställningen ingår i projektet Den futuristiska orten som uppmärksammar de paralleller som finns mellan förorter och landsorter i dagens Sverige. Trots en till synes stor skillnad har landsorten och förorten idag många gemensamma nämnare: de är drabbade av att skolor och annan samhällsservice stänger, jobb försvinner och att en strukturell underordning är på väg att cementeras. Landsortens och förortens parallella förhållanden finns i koncentrerad form i Stockholms län.

Inom Den futuristiska orten genomförs platsspecifika konstprojekt i Hallstavik, Rågsved, Sorunda och Tensta. Projektet genomförs och aktiveras i samarbete med boende i de olika orterna. Utöver Anne Low är det konstnärerna Christian Nyampeta (Kigali/Amsterdam/New York) på Hallstaviks Folkets Hus och Etnografiska museet i oktober 2018; Suki Seokyeong Kang (Seoul) Rågsveds Nya Folkets Hus och Lerkrogen, Brännkyrka hembygdsförenings hembygdsgård i Älvsjö, i september 2018 och Joar Nango (Tromsö) Tensta och Nälsta gård, Spånga Fornminnes- och Hembygdsgilles gård, i februari 2018.

Utställningen pågår 19 juni till och med 7 oktober.

Adress: Tensta konsthall, Taxingegränd 10, Spånga