Till innehållet

Södertälje konsthall

Utställningsperiod: 20 augusti–2 oktober 2021

 

Utställning: Elena Mazzi – Silver Rights

Utställningen är den första kring konstnärens arbete i Patagonien som i flera år varit i centrum för Mapuchefolkets kamp för mark- och rättighetsfrågor. Den fokuserar på förfädernas relation till landet (mapu) och samhället, ett samband som urholkats och förnekats av koloniserande krafter som etablerat sig genom extraktivistiska metoder. (Processen att utvinna naturresurser från jorden för att sälja på världsmarknaden). Dessa metoder inkluderar kommersiella avtal mellan sydamerikanska regeringar och utländska multinationella företag, som italienska Benetton.

En av utställningens utgångspunkter är respons på de berättelser kring Mapuchefolket som presenteras på Leleque Museum, ett nyöppnat antropologiskt museum, som byggts på mark som ägs av Benetton. I dessa berättelser presenteras Mapuchefolket som en utdöd kultur snarare än en levande och aktiv folkgrupp.

Utställningen är producerad i dialog med Mauro Millán, andlig Mapucheledare, aktivist och silversmed och argentinska konstnären Eduardo Molinari. 

 

Hitta hit:
Lunagallerian, Storgatan 15, Södertälje 

Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag: Stängt
Onsdag: Stängt
Torsdag: 12–16
Fredag: 12–16
Lördag: 12–16
Söndag: Stängt

Hemsida:
Södertälje konsthall 

close-icon