Till innehållet

Tyresö, Tyresövallen

Tyresövallen är en plats inom projektet Stockholm  Region Unstraight.

”För mig personligen har fotbollen alltid varit en plats där jag har kunnat uttrycka mig utanför snäva ramar för vad en tjej ska vara, hur en tjej ska se ut, hur en tjej ska sporta. En plats där min lesbiska identitet aldrig har varit ett problem, aldrig ifrågasatts” säger Saga Nurmi, journalist och fotbollssupporter.

Tyresövallen, som förut gick under namnet Bollmoravallen, blev anlagd på 1960-talet och ingick i detaljplanen för bostadsområdet som byggdes vid samma tid. I alla år har den också varit hemmaplan för Tyresö FF och här spelas över 500 fotbollsmatcher per år, allt från femmannalag till Champions league-matcher.

Tyresövallen, i bakgrunden skymtar klubbhuset.

Publikrekordet sattes 2013 när damlaget i Tyresö FF, med bland andra Christen Press i spetsen, vann med 2-1 över Paris Saint-Germain i sextondelsfinalen i Champions League. Den matchen sågs av 3 327 personer.

Tyresö FF bildades 1971 och är mest känd för sitt damlag. En elitsatsning resulterade i att laget gick upp i damallsvenskan 2010 och blev svenska mästare 2012. I laget fanns då förutom världens bästa fotbollsspelare, Marta Viera da Silva, även Caroline Seger och Linda Sembrant för att nämna några. Även i Champions league var laget framgångsrikt och fick silver 2014 efter förlust mot tyska VFL Wolfsburg. Under dessa år var Tyresö FFś damlag ett av Europas bästa klubblag. Efter konkursen 2014 fick damlaget lov att dra sig ur allsvenskan.

I slutet av 1800-talet började fotboll spelas i Sverige och från början var det männens sport. Den första matchen mellan två damlag i Stockholm spelades 1918 och kritiken var inte nådig: ”Det finns icke ord nog starka att fördöma kvinnlig fotboll”… och ”Gärna må de klä sig i gymnastikbyxor och sparka till en lämnlig boll då och då, men för alldel, icke under anspråk på att detta skall hava något med fotbollsspel att göra.”ur tidskriften Nordiskt idrottslif.

Från 1950-talet och framåt har damfotbollen varit på frammarsch men det dröjde ända till 1988 innan damallsvenskan startades. Jämförelsevis kan nämnas att herrallsvenskan funnits sedan 1924.

Att damfotboll är en dålig kopia av herrfotboll, att kvinnor är för sköra och att fotboll skapar okvinnliga kvinnor har varit återkommande argument mot kvinnlig fotboll. Samtidigt har föreställningen om fotbollsspelande kvinnor som lesbiska odlats. Precis som i samhället i övrigt finns homosexuella i alla sporter och fotboll är inget undantag. Flera kvinnliga fotbollsspelare har kommit ut som lesbiska.

Läs Saga Nurmis, journalist och fotbollsfan, text om det queera inom damfotbollen. Och lyssna på när Eva Jönsson berättar för Malin Karlsson om hur det vara att delta i EuroGames och Gay Games.

close-icon