Sök
Till innehållet

Tuskaft – Den enkla väven

27 april – 4 juni

Vandringsutställning

Vandringsutställningen ”Tuskaft – Den enkla väven” kommer till Stockholms läns museum och visas 27 april – 4 juni 2017. Ett program med aktiviteter kopplat till utställningen finns i vårt kalendarium.

Utställningen visar 53 bidrag från ett upprop bland vävare i Stockholm, Sörmland och Uppsala län. Vävstugor, skolor och vävföreningar och enskilda vävare har bidragit med vävda alster. Bidragen är vävda enligt tuskaftprinciper, utan tillägg av inplock eller extra trådar och måtten på alla vävar är 40×40 centimeter. Bidragen visar på en rik bredd och fantasi av tekniken tuskaft. Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan länshemslöjdskonsulenterna på Slöjd Stockholm och Upplandsmuseet samt föreningen Uppland- Sörmlands vävare. Ett specialprogram med flera föreläsningar, workshops och väv- och garnloppis. Anmälan till respektive evenemang sker via hemsidan stockholmslansmuseum.se/kalendarium/ Fri entré!

Form: Johanna Eklöv

Programmet i korthet

Utställningen står på Stockholms läns museum under perioden 27 april-3 september 2017.

Invigning torsdag 27 april kl 17-20
18:00 Invigningstalare Lotta Alvar VD för HV
18:15 Visning av utställningen Charlotte Hellsten Husman

”Tuskaft – det enkla, det svåra”, torsdag 9 maj kl 18
Föreläsning med Åsa Persson
Jag skissar ofta direkt i materialet, med olika tekniker och färgningsmetoder.
Sätter upp ramar för att skapa en berättelse oavsett om det är en kollektion eller en dekorativ, unik vävd textil till en utställning’’. Jag intresserar mig för konstruktion, material och färg. Min praktik är materialbaserad och jag utgår i första hand från materialet, vävningen som konstruktion och matematik. Hela stycken tyg/textil utan konfektion i de mest basala produkter som vi omgivit oss med sedan tusentals år. Sjal, sarong, handduk, matta, pläd/filt osv.

Workshopar lördag 13 maj 
”Nytt liv i gamla vävar” – Vad gör vi med våra handvävda produkter, kanske litet bortglömda men för fina för att kastas bort. Vågar vi sätta saxen i finlöparen, drällduken eller vepan? Vi klipper, syr och gör om. Ta med material om du har, kan också köpas på plats. Klockan 10-12 eller 13-15.
”Smycken i färgeffekt” – Efter ett enkelt mönster väver vi smycken i färgeffekt. Två färger – oändligt många mönstervariationer. Klockan 10-12 eller 13-15.

Tuskaft – Enkel väv, Två skäl, söndag 14 maj kl 11-12
Föreläsning kl 11-12  Katarina Öberg
Varför väva i den allra enklaste tekniken när det finns så många andra spännande bindningar?
Jo, då får färg och material spela huvudrollen. Med färgning av varp och inslag skapas mönster.
Med blandning av tjocka och tunna garner skapas strukturer. Låt mej få visa och berätta om varför jag väljer tuskaft.

Med passion för textila material har jag sedan många år skapat i olika tekniker, men fastnat för vävning. 2016 utexaminerades jag från Handarbetets Vänner, Högre textil utbildning. Under hösten var jag Japan under ett par månader för en fördjupning i deras väv- och färgningsteknik, Kasuri. Väl hemma igen väver jag främst i tunna garner och överspunnen ull, som ger en elastisk väv. Av dessa gör jag formbara plagg som kan passa många.

Väv- och garn loppis söndag 14 maj, kl 13-16
Passa på att sälja garner, redskap, böcker och annat du inte behöver i din vävning. Vi er-bjuder gratis bordsyta ca 70 cm x 1,20m. Du ansvarar själv för uppackning, försäljning och nerpackning under de tre timmarna. Museet är öppet för allmänheten, så det kan komma många köpsugna kunder. Anmälan senast 8 maj till textilt@telia.com
Först till kvarn…

Möt vävare i utställningen
Under utställningsperioden kommer vävstolar att vara bemannade i utställningen. Här kan du se hur tuskaft vävs, varieras och växer fram i vävstolarna. Kom och prata vävning med oss – du kan även prova att väva i våra vävramar/vävstolar.

Uppland Sörmlands Handvävare Onsdagar kl 12-15 tom juni.
Hantverksgårdens vänner Vi som väver Tyresö. Onsdagar och Söndagar kl 12-15 eventuellt andra dagar också.
Vävstugan Ullig Handen, datum tillkommer.

Arrangörer

Åsa Pers Lindeborg, ordförande Uppland Sörmlands vävare
Tel: 08-51025325, 070-6505325
asa_pers@mail.com
www.riksvav.se/uppland_sormland

Charlotte Hellsten Husman, länshemslöjdskonsulent textil, Stockholm
Tel: 08-30 28 61, 076-526 94 71
charlotte.hellsten.husman@stockholmslansmuseum.se
www.slojdsthlm.se

Annkristin Hult, länshemslöjdskonsulent textil, Uppsala
Tel: 018-16 91 70, 070-625 38 55
annkristin.hult@upplandsmuseet.se
www.upplandsmuseet.se

Turnéplan för utställningen

2018: Sörmlands län

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Evenemang