Sök

Workshopar

De här workshoparna kan man gå

WORKSHOPAR LÖRDAG OCH SÖNDAG (Köps till före festivalen via länken nedan)
Tid: lördag 13 maj eller söndag 14 maj kl 9-12
Pris: 800 kr per workshop, fri entré under hela festivalen ingår.
Studentrabatt: ange rabattkod tfv2017ung vid anmälan.
Anmälan: Anmäl dig till alla workshops här!

Workshops Lördag 13 maj kl 9-12

Stanley är död, länge leve Stanley – renovera din järnhyvel. Handledare Bengt “Hyveldoktorn” Nilsson.
Workshopen är en introduktion till hur man steg för steg rustar upp och får en sliten och dåligt fungerande järnhyvel att fungera som den en gång var tänkt. Du får lära dig de viktigaste momenten för att få en välfungerande hyvel till och med av ett gammalt rostigt vrak, under ledning av Bengt ”Hyveldoktorn” Nilsson. Vi går igenom hur man monterar isär och gör rent en hyvel, hur man får hyveljärn och spånklaff vassa och välpassande, hur hyveljärnstödet funkar och ser till att det sitter fast, vi tittar på sulan, hur plan måste den vara? När allt är klart monteras hyveln ihop och justeras, med fokus på funktionen. Efter workshopen bör du ha tillräckliga kunskaper för att själv slutföra renoveringen hemma. Workshopen kräver att du tar med en egen hyvel av Stanley Bailey-modell, storlek 1 – 8. (Fabrikatet är inte det viktiga utan typen av hyvel.)

Tampade näverburkar – Handledare Ulf Andersson Eckardt.
Björken är kanske det mest mångsidiga inhemska trädet för den som slöjdar, i princip hela trädet går att ta till vara, från rot till minsta lilla kvist – och den gyllene barken som kallas näver. Typen av burkar du får lära dig göra i den här workshopen lämpar sig bra för den bit näver som blir över när man slöjdar något annat. Du får tillverka små näverburkar med traditionell teknik och formspråk, användbara i hemmet såväl som på resa. Med lite material, ett par enkla verktyg och några tekniker, får du göra vi ett miljövänligt och praktiskt nyttoföremål.

Känna trä – skillnader, likheter och bestämning. Handledare Jonatan Hedetoft.
Välkommen till en annorlunda workshop som fördjupar sig i olika träslag och dess egenskaper. Möbelsnickaren och slöjdaren Jonatan Hedetoft bestämde sig för några år sedan att lära sig allt han kunde rörande främst inhemska träslag. I den här workshopen delar han med sig av den kunskapen, i praktiken men också teoretiskt. Vi rör oss i ett område som är på gränsen till abstrakt, skillnaderna mellan två träslag kan vara oerhört subtila och svårbegripliga och kräver stor närvaro. Genom att känna och dofta på trä, testa att skära i, diskutera och samtala om trä får du med Jonatans hjälp lära dig att se likheter och skillnader mellan olika träslag och hur man identifierar dem.

Mönsterskärning i trä – karvsnitt, skureut och fria former. Handledare Lina Envall.
Med enkla karvsnitt kan man dekorera allt ifrån smörknivar till möbler, med mer fria former kan du berätta en saga med både bokstäver och bilder. Du får börja med enkla uddsnitt och strukturerade mönster för att sedan prova på fria former. För att skära och göra mönster använder du en liten, vass kniv, passare, linjal små skölpar (bildhuggarjärn) och materialet du får skära i är de mjuka och lätta träslagen lind, sälg eller al. Verktyg finns att låna, men du får gärna ta med egna saker.

Att göra verktyg – från spik till syl. Med Ludwig Zackrisson.
Under ledning av supertalangen, smeden och slöjdaren Ludwig Zackrisson får du tips och hjälp kring hur man gör sina egna enkla verktyg och hjälpmedel för slöjd och snickeri. Ludwigs egna skapelser är på gränsen till små konstverk, under workshopen är det dock fokus på enkla och funktionella saker. Tanken är att utgå från enkla material som är lätta att få tag i bygghandeln och som inte kräver en stor maskinpark att tillverka. Du får även lära dig hur man kan modifiera och göra om redan befintliga verktyg. Beroende på din egen förmåga och vad tiden räcker till får du möjlighet att tillverka enkla verktyg för uppmärkning, såsom syl, märkkniv och ritsmått.

Workshops Söndag 14 maj kl 9-12

Enkel fanering. Handledare Pär Hansen.
Att fanera en träyta kan ses som en avancerad metod som kräver både erfarenhet och avancerad utrustning, men i den här workshopen får du hjälp av möbelsnickare Pär Hansen som visar hur man med vanligt trälim och ett strykjärn limmar faner. Du får lära dig om kantlimning på raka och svängda ytor, hur man fanerar t ex en ask, hur man gör en så kallad book matching (ett symmetriskt, spegelvänt mönster), årdring, vilken utrustning man behöver och kan fixa själv och givetvis hur man skär faneret med hjälp av fanersåg och kniv.

Trä att ta tillvara – hantering av färskt virke. Handledare Lina Envall.
Består grannens vedhög av guldklimpar av ask, eller ligger resterna av röjningen vid cykelvägen och hägrar? Lär dig hur du tar vara på färskt virke och hur det hanteras, utan tillgång till verkstad och dyra maskiner. Deltagarna får arbeta i par och kommer att få dela på en liten stock och hjälpas åt att klyva fram material med hjälp av spräckjärn och klubba. Handledare Lina Envall går steg för steg igenom olika typer av torkning, klyvning, torkning och frysning av material. Du får också lära dig grunderna i skärande bearbetning och får tälja en enkel smörkniv som sedan torkas – i mikrovågsugn!

Från lik till klenod – renovering och restaurering av verktyg. Handledare Kim Malmberg.
Välkommen till en hands on-verkstad där du och resten av deltagarna tillsammans diskuterar och provar metoder för att renovera och restaurera verktyg i olika tillstånd. Du får prova att skränka sågar, lösa rost, och skärpa stål, fila, putsa och polera. Du får se exempel av hopplösa verktygsfall i desperat behov av restaurering och mer bra och mindre bra metoder för att ta sig an dem. Du får också lära dig att ta vara på gamla utslitna verktyg som kan bli nyttiga reservdelar eller få nya funktioner. Gamla sågblad kan bli sicklar, uttjänta stämjärn kan bli färgskrapor, hyvelstål kan bli smalare hyvelstål, stämjärn kan bli hyvelstål, uttjänta filar kan bli knivar eller hyvelstål.
Till din hjälp har du bland annat citronsyra, filar, sandpapper, fönsterputs, Autosolpasta och aluminiumfolie mm, och inte minst handledare Kim Malmberg. Gå en djuplodande workshop och lär dig ta hand om dina klenoder! Har du en sliten spiralborr till borrsvängen, ett trasigt skaft, en rostig hyvel eller tång? Ta med dem!

Let’s do the spooning! – tälj en sked. Handledare Jonas Als.
Lär dig de grundläggande teknikerna för att skära en egen funktionell sked.
En del slöjd är svårare än annan att lära sig och skedar ses av många som eldprovet för en duktig slöjdare. Att fullt ut behärska skedtäljningens mysterier tar lång tid att lära sig och innan du når en tillfredsställande nivå måste du lära dig flera grundläggande steg: hur kniven och yxan fungerar, täljtekniker, skedformer, material, vikten av god skärpa, säkerhet och hur man behandlar skedar när de är klara. Det här är ett utmärkt tillfälle att lära dig dessa steg ordentligt så att din framtida resa till en värld av slöjdande i färskt trä går så smidigt som möjligt!
Workshopen fokuserar på att tälja matskedar och teskedar med täljkniv och skedkniv, för dem som vill försöka sig på att använda yxa görs en genomgång av det också. Workshopen leds av underbara Jonas Als, en talangfull ung slöjdare från Danmark. Det hela sker under avslappnade former, samtidigt som deltagarna täljer så pratar och diskuterar ni täljning i allmänhet. Workshopen hålls på en blandning av engelska och ”skandinaviska”, eller dansk-svenska.

Borstar av trä – lyxkvast! Handledare Ulf Andersson Eckardt. FULLBOKAD!
Hm, hur beskriver man det här? Vispkvast av dragna fibrer? Hantverkare och slöjdlärare Ulf Andersson Eckardt upptäckte för några år sedan en näst in till utdöd metod för att göra vispar och borstar genom att dra fiberremsor av en bit trä, en teknik vars ursprung kommer från nordamerikanska ursprungsbefolkningar. Borsten görs av en enda häggpinne och med kniv som enda verktyg. Med kniven drar man remsor av veden, men man låter remsan sitta fast i ena änden, och när man dragit tillräckligt många remsor så binds allt ihop till en kvast, visp eller borste. Blev det mer begripligt? Hur som helst är du välkommen att lära dig hur man gör under ledning av Ulf. Det blir en styv borste att t.ex. ha tillsammans med täljverktygen, då den lämpar sig väl till att borsta bort spån från textilier och andra material.

close-icon