Sök

Handledare och gäster

Presentationer

Här presenteras alla workshophandledare, föredragshållare och andra inbjudna gäster på Trä, folk och verktyg 2017.

 

Ramon Persson

På fikonspråk skulle man säga att Ramon är en av Sveriges ledande auktoriteter inom området träslöjd och snickeri. Han har många års erfarenhet från sitt tidigare arbete som hemslöjdskonsulent, egen företagare och lärare vid olika skolor och kurser. Han är kanske mest känd för sina fantastiska näverburkar. Förutom det traditionella slöjdandet är han flitigt anlitad inredningssnickare. Han låter förnuftet råda och tar genvägar när han kan, men han låter alltid handens arbete synas, bland annat genom att handhyvla alla ytor och ska det vara en profil någonstans så hyvlas den med – med profilhyvlar som han tillverkat själv. Som lärare och handledare är han mycket uppskattad, bland annat för sin stora generositet. Det här citatet om bilderna som ligger på hans hemsida säger väl det mesta:

”Och skulle något inspirera till eget slöjdande så varsågod, jag tror inte på copyright.”

www.ramonpersson.se

Instagram: @ramon.persson

 

Kim Malmberg

Kim Malmberg är en finlandssvensk journalist, träslöjdare och verktygsentusiast, med stor tyngdpunkt på handverktyg. Specialområdet är restaurering av gamla handverktyg och historien bakom tillverkarna. Kim är specialiserad på de svenska och finska tillverkarna med speciellt intresse för E.A. Berg. Samlandet är en hobby, men den egentliga passionen är att dokumentera verktygen och skriva om dem.

www.facebook.com/kim.malmberg.50

Instagram: @kims.tagram

 

Bengt Nilsson

Bengt har tagit sig en täckmantel som tjänsteman på en statlig myndighet, men hans verkliga identitet är Hyveldoktorn. Det är också namnet på hans blogg, där han beskriver hur man går tillväga för att renovera gamla järnhyvlar till funktionsdugligt skick. Han har också varit på flera hantverksresor till USA och gått kurs för bland andra Christopher Schwartz.

www.hyveldoktorn.se

www.facebook.com/bengt.nilsson.393

Instagram: @bn1961

 

Ulf Andersson Eckardt

Ulf är en hantverkare och slöjdlärare som slöjdar i flera olika material, och ett av hans stora intressen är de innovationer som uppstår i mötet av olika traditionella tekniker och formspråk. Han föra gärna hantverkstraditioner, materialkunskap och användandet av verktyg vidare till andra att förvalta, något som flera som möter honom vittnar om – han slutar aldrig att prata! Han är uppfinningsrik och hittar ofta ovanligt smarta lösningar för att slöjda i hemmet.

”Slöjdandet är för mig en livsstil som jag lade grunden till då jag redan som barn samlade på tekniker och tankar om slöjd, något jag idag fortfarande använder mig av i mitt slöjdande.”

www.facebook.com/ulf.anderssoneckardt

 

Lina Envall

Lina är en sådan där människa att oavsett vad hon sätter tänderna i för slöjdteknik så blir resultatet fantastiskt. Hon behärskar flera material och blandar dem gärna, men hennes talang fick henne att efter slöjdkonsulentutbildningen på HV skola i Stockholm ägna tre års heltidsstudier i traditionell träslöjd vid Sätergläntan i Dalarna.

 ”Mitt favoritträd är björken, för att man verkligen kan använda hela trädet och björken är dessutom fantastiskt vacker.”

www.facebook.com/lina.envall.1

Instagram: @lilla_paradiset

 

Daniel Lundberg

Daniel titulerar sig slöjdare med undertiteln svegsvarvare. Innan han flyttade till Sörmland spenderade han två år på Sätergläntan, där han förkovrade sig i allting rörande svegsvarvning. Sedan dess har han tagit sig an saker underifrån; efterforskat, samtalat med svegsvarvare i andra hörn av världen, byggt svarvar, smitt svarvkrokar, och svarvat hutlösa mängder skålar och andra ting. På festivalen visar han och berättar om svarvning.

www.facebook.com/almsjukan

Instagram: @storslojd

 

Lennart Sohlman

Lennart är självlärd slöjdare och knivmakare, och har i hela sitt liv haft slöjdande som hobby. Han finner stor glädje i att arbeta i olika material med utgångspunkt i gamla tekniker och traditioner. Han har en förkärlek för att tälja tomtar. Har utformat en lång rad knivar av olika fason och funktion under årens lopp, samt bruksföremål som skedar, kåsor, ostknivar och osthyvlar, salladsbestick, smörknivar mm. Vill utveckla framför allt mitt träsnidande, t ex ”gubbar” av olika slag.

www.facebook.com/lennart.sohlman

Instagram: @lennartsohlman

 

Jonas Wistrøm Als

Jonas är en 28 år ung talangfull slöjdare från Danmark. Han studerar just nu vid Köpenhamns universitet och har nyligen grundat sitt företag Woodcraft by Jonas Als.

Han har snabbt gjort sig ett namn bland skedtäljare i Europa och fick 2016 uppdraget att tälja skedar åt michelinrestaurangen Kadeau i Köpenhamn. Skedar är det område han hittar störst tillfredsställelse, men han gör även svarvade tallrikar, pallar, smörknivar och skärbrädor mm.

”Jag är djupt inspirerad av den skandinaviska och särskilt den svenska traditionella träslöjden. Jag älskar att arbeta med mina händer och att använda dem för att skapa funktionella och estetiska träföremål.”

www.woodcraftbyjonasals.dk

www.facebook.com/Jonas.Als88

Instagram: @woodcraftbyjonasals

 

Fredrik Dahlstedt

Fredrik är en hobbysnickare och amatör som är otroligt nyfiken på hur man gör saker och ting. Han älskar att djupdyka i nya områden och att ta vara på gammal kunskap, allt från gamla verktyg, hus och hantverk ligger honom varmt om hjärtat. Fredrik startade för några år sedan den mycket populära facebookgruppen Gamla verktyg och hantverk och är initiativtagare till podcasten Träsnack som har premiär under festivalen.

www.facebook.com/fredrik.dahlstedt.96

Instagram: @f0lk3

 

Ulrika Eckardt

Ulrika är keramikern som började tälja och snart är utbildad lärare. Hennes hantverksbakgrund syns tydligt i hennes färgsprakande och stiliga alster, ofta mönsterskuret och skickligt målat.

”För mig är slöjden ren lust och glädje, det jag allra helst gör när jag får en stund över, då jag väntar på att spagettin kokar eller medan barnen badar sig blå om läpparna i sjön. Det blir mest småslöjd som skedar, verktygsskaft eller krympburkar. Sånt som går att ta med dit där resten av livet pågår för fullt.”

www.facebook.com/ulrika.eckardt

 

Alex Nordin

Alex Nordin är en yxsvingande timmerman som brinner för att arbeta med trä och forma det med yxan. Om dagarna så bygger han timmerhus eller lagar gamla hus med både nya och gamla metoder. Mest brinner han för att arbeta med rekonstruktioner av historiska byggnader som ger honom goda möjligheter att arbeta med äldre tiders yxor och andra verktyg.

www.nordinsbyggnadsvard.se

www.facebook.com/alex.nordin.3

Instagram: @alex.nordin.3

 

Mette Handler

Danskan Mette tog sig till Sverige via Norge och sent i livet bytte hon byråkratin mot slöjden. Hon har stor spännvidd och gör såväl täljda skedar som hela hus. Hon är engagerad i Hemslöjdsförening Sörmland och en av initiativtagarna bakom Sörmlands Täljakademi.

”Jag är en Köpenhamnstjej som med fjäll i blicken blev skogsbyråkrat i Norge och sedan slöjdare på den sörmländska landsbygden. Jag vill berätta om att inte kompromissa och så göra det ändå, och om att ta sig fram som slöjdare i dagens samhälle. Med utgångspunkt i saker jag har gjort berättar jag vad jag gör och varför.”

www.mettehandler.se

www.facebook.com/profile.php?id=100013782909031&fref=ts

Instagram: @mettehandler

 

Ludwig Zackrisson

Ludwig har magiska händer, det är i alla fall vad man tror när man ser hans arbete. Redan som ung pojke upptäckte han trä och dess magi. Träets mångsidighet passade honom och sedan dess har han arbetat med trä på något sätt. Hans nyfikenhet har lett in honom på mer och mer metallarbete och hans egentillverkade verktyg är i en klass för sig. Han har en gedigen utbildning inom hantverk med bland annat studier vid Vindelns folkhögskola och Linköpings universitet, och till vardags arbetar han som smed hos Hans Karlssons klensmide. För att få en glimt av denna talang kan du följa honom på Instagram, men ställ dig i kö – han har i skrivande stund över 8000 följare!

”Jag har en enorm respekt för gamla hantverk och är inspirerad av formspråket i svensk folkkonst från 1800- och 1900-talet. I mitt arbete är den funktionella aspekten en central del. Jag tror att både utseende och praktisk funktion behövs för att man ska vara nöjd när man använder eller tittar på ett föremål.”

www.ludwigzackrisson.com

www.facebook.com/ludwig.zackrisson

Instagram: @slojdpojken

 

Johan Davidsson

Johan är en mångsidig slöjdare och en kunskapsbank på två ben. Har man en fråga om en obskyr utdöd hantverksteknik som inbegriper bogbenet från en bergsget, en ulltuss och en silvertråd, så kan man ge sig den på att Johan vet vad det rör sig om. Hans historiska intresse och vetgirighet har tagit honom till bland annat utbildningen i forntida teknik vid Bäckedals folkhögskola, två års träslöjdsutbildning vid Sätergläntan och konsulentutbildningen vid HV skola. Han är en hängiven svarvare och föredrar den trampade sorten, och är en av initiativtagarna bakom Stockholms Svarvklubb.

www.facebook.com/johan.davidsson.925

 

 

David Lundqvist

David driver verksamheten vid Ageröd Snickeri. Han har fokus på verktygstillverkning åt andra snickare och träintresserade, hand- och maskinhyvlade lister för byggnadsvård samt driver ett privat snickerimuseum där han samlar och kör snickerimaskiner från 1840-1920. En av hans specialiteter är tillverkning av profilhyvlar i trä, och kommer under festivalen att visa hur det går till, samt svara på frågor om allt som rör profilhyvlar, tillverkning, verktygen och användningen av dessa.

www.remdrivet.se

www.facebook.com/mosskulle

 

Jonatan Hedetoft

Jonatan studerar möbeldesign på HDK Steneby.

www.facebook.com/jonatan.hedetoft

Instagram: @andravagensslojd

 

Nisse Stormlod

Nisse arbetar som slöjdkonsulent i Blekinge.

www.slojdiblekinge.se

www.facebook.com/stormlod

Instagram: @stormlod

 

Johan Lyrfalk

Johan driver företaget Rubank Verktygs AB.

www.hyvlar.se

www.facebook.com/johan.lyrfalk

Instagram:@hyvlar.se

 

Helena Åberg

Helena arbetar som hemslöjdskonsulent i Sörmland.

www.sormlandsmuseum.se

www.facebook.com/helena.aberg.14

Instagram: @helena_aberg

 

Paul Palle Engel

Palle renoverar fönster på arbetstid och snickrar möbler på fritiden.

Instagram: @palleengel

 

Pär Hansen

Pär driver eget som möbelsnickare på Ekerö. Så här skriver han om sig själv: Det började med att jag fick min första plast modell när jag var 6 år. Sedan kom trämodeller snabbt in i bilden, vilket har följt med mig hela livet. I mellanstadiet grundades min snickar intresse av en magisk träslöjdslärare som fick mig att börja drömma om att bli träslöjdslärare.  Tillfredsställelsen man får av att kunna förmedla kunskapen har följt med sedan dess. Började som lärling 1985 på ett möbelsnickeri. Har sedan dess snickrat på olika sätt både privat och som anställd och egen. Det har under åren även blivit en del båtsnickrande som är lite annorlunda än att tillverka en möbel som står inomhus. Jag har en stor fascination för själva hantverket och klassiskt möbelsnickeri. Det har lett mig till Skansen där jag bla jobbar i Snickerifabriken. Där får jag både hantverket och att få tillfälle att berätta om hantverket. En annan passion är fanerade möbler, att kunna få en enkel konstruktion att bli magisk med vackra mönster. Mina ledord är Hantverk och Tradition.

 

www.facebook.com/par.hansen

Instagram: @malaro_furnituremaker

 

Anja Sundberg

Anja är en av Sveriges absolut främsta slöjdare, hennes färgglada alster är en fröjd för ögat och fulla av humor. Under festivalen kommer de barn som besöker oss att få möta Anja och de andra handledarna i barnslöjdhörnan.

close-icon