Sök
Till innehållet

Trä, folk och verktyg

Stockholms första träslöjdsfestival går loss i Alby

12–14 maj 2017, Subtopia – Alby, Botkyrka

Välkommen till den första träslöjdsfestivalen någonsin i huvudstadsregionen. Trä, folk och verktyg som festivalen heter, pågår under tre dagar och blir en mötesplats för slöjd- och snickerinyfikna från hela landet. Bland annat kommer besökare kunna lära sig underhålla verktyg, prova på att tälja och andra typer av trähantverk, allt under ledning av kunniga handledare. Evenemanget är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Subtopia och Rubank verktygs AB. Lite av det tänkta innehållet finns i menyn.

Köp biljetter här

Du behöver en biljett för att komma in på området. Endags- eller tredagarsbiljetter, samt deltagande i workshopar köper du via den här länken. Festivalen börjar fredagen 12 maj kl. 13.00. Workshopar går på förmiddagarna på lördagen och söndagen 13 – 14 maj. Du kan köpa biljett till en eller flera dagar utan att anmäla dig till någon workshop. För alla som inte går workshopar erbjuder vi ett spännande program med bland annat verktygsmässa, föredrag, hantverksdemos och prova-på-verksamhet. Enbart endags- eller tredagarsbiljetter går också att köpa på plats.

Följande pågår under hela festivalen

Carvers Corner är festivalens centrala plats, festivalens hjärta! Ett öppet täljcafé/slöjdhäng/lounge, en yta där publiken kan komma och gå och delta som de vill, en plats där man samtalar och slöjdar tillsammans under enkla former. Carvers Corner ligger i anslutning till Subtopias restaurang och finns både inom- och utomhus. Här dukar vi upp med material, utrustning och verktyg och det finns funktionärer att be om hjälp och handledning. Har du tur får du också träffa några av våra inbjudna handledare och föredragshållare här!

Verktygsmässa. Ett mindre antal verktygstillverkare och återförsäljare finns på plats och visar sitt utbud. Hos vissa sker även demonstrationer och prova-på-verksamhet. Utställarna finns utspridda på festivalområdet, både inom- och utomhus.

Verktygsloppis. En station där man får hjälp med att sälja begagnade verktyg. (Har du saker att sälja tag kontakt med Johan Lyrfalk på johan@hyvlar.se)

Live-podden ”Träsnack”. Festivalens egen TV-soffa! Här sker samtal och intervjuer med slöjdare och hantverkare, fördjupande diskussioner om intressanta ämnen och teman. Podden sänds live på webben. Körschema presenteras på hemsidor och sociala medier närmare festivalen.

Spikers corner ger festivalbesökare möjlighet att visa upp något de kan, något de gjort eller prata om något hantverks- eller verktygsrelaterat. Intresseanmälan sker på plats.

Slip- och brynstationen är stället att gå till när verktygen börjar tappa skärpan. Om du behärskar tekniken kan du låna en slipsten och göra jobbet själv, annars kan du få dina verktyg genomgångna mot en liten slant. Vid vissa tider hålls korta genomgångar om du vill lära dig hur man gör.

Restaurang Safiren, som ligger i Gula Villan strax intill Subtopia, håller öppet hela festivalen och erbjuder både mat och fika till humana priser. Enklare fika kommer man att kunna köpa på festivalområdet.

Fasta punkter

Workshops Under lördag och söndag förmiddag går det upp till sju parallella workshopar, dessa måste man betala extra för och görs före festivalen via Slöjd Stockholms hemsida. Vill man så kan man alltså gå två workshopar, en på lördagen och en på söndagen.

Föredrag och demos Under hela festivalen kommer det att hållas föredrag och hantverksdemonstrationer vid vissa givna tidpunkter. Starttider finns i programmet nedan, det färdiga schemat presenteras på hemsidor och sociala medier närmare festivalen. För de som inte har möjlighet att delta i workshoparna på förmiddagarna kommer det att hållas föredrag och demos samtidigt som dessa. Det kommer att pratas och visas om trä, slöjd, hantverk, snickeri, slöjd och verktyg och det sker på ett antal utspridda stationer över festivalområdet. Möjlighet finns att ställa frågor och eventuellt prova på.

PRELIMINÄRT PROGRAM (Kan komma att ändras)

Fredag                                             

13.00                                  Festivalområdet, Carvers Corner och mässan öppnar

14.00                                  Invigningsprat

15.00                                  Premiär för podden Träsnack som sänder live hela festivalen

16.00                                  Filmvisning

20.00                                 Eldshow

21.00                                  Festivalområdet stänger

 

Lördag                                      

08.00                                  Festivalområdet öppnar

09.00 – 12.00                   Workshops (köps till i förväg här)

08.45                                  Barnslöjdhörnan öppnar

10.00                                  Carvers Corner och verktygsmässan öppnar

10.00                                  Föredrag & demos

11.00                                  Föredrag & demos

14.00                                  Föredrag & demos

16.00                                  Föredrag & demos

19.00                                  Festivalområdet stänger

 

Söndag

08.00                                  Festivalområdet öppnar

09.00 – 12.00                   Workshops  (köps till i förväg här)

08.45                                  Barnslöjdhörnan öppnar

10.00                                  Carvers Corner och verktygsmässan öppnar

10.00                                  Föredrag & demos

11.00                                  Föredrag & demos

13.00                                  Föredrag & demos

14.00                                  Föredrag & demos

14.45                                  Avslutning

15.00                                  Festivalområdet stänger

 

WORKSHOPAR LÖRDAG OCH SÖNDAG (Köps till före festivalen via länken nedan)
Tid: lördag 13 maj eller söndag 14 maj kl 9-12
Pris: 800 kr per workshop, fri entré under hela festivalen ingår.
Studentrabatt: ange rabattkod tfv2017ung vid anmälan.
Anmälan: Anmäl dig till alla workshops här!

Workshops Lördag 13 maj kl 9-12

Ge mig ett handtag – skafta en slöjdkniv. Handledare Ramon Persson.
Kniven. Ett redskap som representerar det mest ursprungliga och grundläggande i träslöjden. I den här workshopen får du skafta en enkel slöjdkniv under ledning av en av Sveriges auktoriteter inom trähantverk och slöjd, Ramon Persson. Du får också ytbehandla och kanske färga skaftet, samt göra ett eggskydd av näver när kniven är klar. Ramon går även igenom hur man håller kniven vass, och känner vi Ramon rätt kommer du att under tiden matas med massor av användbara tips rörande trä, slöjd, snickeri och verktyg. Glöm inte anteckningsboken!

Stanley är död, länge leve Stanley – renovera din järnhyvel. Handledare Bengt “Hyveldoktorn” Nilsson.
Workshopen är en introduktion till hur man steg för steg rustar upp och får en sliten och dåligt fungerande järnhyvel att fungera som den en gång var tänkt. Du får lära dig de viktigaste momenten för att få en välfungerande hyvel till och med av ett gammalt rostigt vrak, under ledning av Bengt ”Hyveldoktorn” Nilsson. Vi går igenom hur man monterar isär och gör rent en hyvel, hur man får hyveljärn och spånklaff vassa och välpassande, hur hyveljärnstödet funkar och ser till att det sitter fast, vi tittar på sulan, hur plan måste den vara? När allt är klart monteras hyveln ihop och justeras, med fokus på funktionen. Efter workshopen bör du ha tillräckliga kunskaper för att själv slutföra renoveringen hemma. Workshopen kräver att du tar med en egen hyvel av Stanley Bailey-modell, storlek 1 – 8. (Fabrikatet är inte det viktiga utan typen av hyvel.)

Introduktion till skuren intarsia – Handledare Julia Sthillert.
Sugen på att göra en skuren intarsia? Lär dig grunderna med möbelsnickare Julia Sthillert! Under workshopen får du öva på att skära ett enkelt motiv efter förlaga som du väljer ut eller ritar själv. Du får lära dig grunderna och sedan göra en enklare intarsia steg för steg. Med hjälp av kniv skär du mönster av faner som sedan limmas ihop till ett litet ark som du exempelvis kan smycka ditt busskort med!

Tampade näverburkar – Handledare Ulf Andersson Eckardt.
Björken är kanske det mest mångsidiga inhemska trädet för den som slöjdar, i princip hela trädet går att ta till vara, från rot till minsta lilla kvist – och den gyllene barken som kallas näver. Typen av burkar du får lära dig göra i den här workshopen lämpar sig bra för den bit näver som blir över när man slöjdar något annat. Du får tillverka små näverburkar med traditionell teknik och formspråk, användbara i hemmet såväl som på resa. Med lite material, ett par enkla verktyg och några tekniker, får du göra vi ett miljövänligt och praktiskt nyttoföremål.

Känna trä – skillnader, likheter och bestämning. Handledare Jonatan Hedetoft.
Välkommen till en annorlunda workshop som fördjupar sig i olika träslag och dess egenskaper. Möbelsnickaren och slöjdaren Jonatan Hedetoft bestämde sig för några år sedan att lära sig allt han kunde rörande främst inhemska träslag. I den här workshopen delar han med sig av den kunskapen, i praktiken men också teoretiskt. Vi rör oss i ett område som är på gränsen till abstrakt, skillnaderna mellan två träslag kan vara oerhört subtila och svårbegripliga och kräver stor närvaro. Genom att känna och dofta på trä, testa att skära i, diskutera och samtala om trä får du med Jonatans hjälp lära dig att se likheter och skillnader mellan olika träslag och hur man identifierar dem.

Mönsterskärning i trä – karvsnitt, skureut och fria former. Handledare Lina Envall.
Med enkla karvsnitt kan man dekorera allt ifrån smörknivar till möbler, med mer fria former kan du berätta en saga med både bokstäver och bilder. Du får börja med enkla uddsnitt och strukturerade mönster för att sedan prova på fria former. För att skära och göra mönster använder du en liten, vass kniv, passare, linjal små skölpar (bildhuggarjärn) och materialet du får skära i är de mjuka och lätta träslagen lind, sälg eller al. Verktyg finns att låna, men du får gärna ta med egna saker.

Att göra verktyg – från spik till syl. Med Ludwig Zackrisson.
Under ledning av supertalangen, smeden och slöjdaren Ludwig Zackrisson får du tips och hjälp kring hur man gör sina egna enkla verktyg och hjälpmedel för slöjd och snickeri. Ludwigs egna skapelser är på gränsen till små konstverk, under workshopen är det dock fokus på enkla och funktionella saker. Tanken är att utgå från enkla material som är lätta att få tag i bygghandeln och som inte kräver en stor maskinpark att tillverka. Du får även lära dig hur man kan modifiera och göra om redan befintliga verktyg. Beroende på din egen förmåga och vad tiden räcker till får du möjlighet att tillverka enkla verktyg för uppmärkning, såsom syl, märkkniv och ritsmått.

Workshops Söndag 14 maj kl 9-12

Grön slöjd för gröngölingar – täljning för nybörjare. Handledare Ramon Persson.
Den här workshopen vänder sig främst till dig som ännu inte lärt dig träslagen, greppen, namnen på verktygen och teknikerna. Med slöjdare Ramon Persson vid rodret får du handledning i hur man täljer i färskt och torrt trä, vilka olika verktyg man behöver och hur de används. Grovbearbetning görs med hjälp av yxa, bandkniv och täljhäst, finliret görs med en enkel kniv. När du är klar kan det ha blivit saker som smörknivar, stekspadar, hängare, och knoppar mm. Ramon är också en fena på att visa dig hur du håller verktygen vassa.

Enkel fanering. Handledare Pär Hansen.
Att fanera en träyta kan ses som en avancerad metod som kräver både erfarenhet och avancerad utrustning, men i den här workshopen får du hjälp av möbelsnickare Pär Hansen som visar hur man med vanligt trälim och ett strykjärn limmar faner. Du får lära dig om kantlimning på raka och svängda ytor, hur man fanerar t ex en ask, hur man gör en så kallad book matching (ett symmetriskt, spegelvänt mönster), årdring, vilken utrustning man behöver och kan fixa själv och givetvis hur man skär faneret med hjälp av fanersåg och kniv.

Ge mig ett handtag 2 – skafta en yxa. Handledare Alex Nordin.
Ett skaft är ett skaft är ett skaft. Eller är det verkligen så enkelt? Fråga en yrkesverksam timmerman om hur man bäst skaftar en yxa så får du räkna med ett långt svar. Och det är precis vad du får i den här workshopen! Tillsammans med byggnadsvårdare och timmerman Alex Nordin får du fördjupa dig i konsten att skafta en yxa. Du får lära dig om virkesanatomi, fiberriktning, årsringarnas riktning, träslag, torkning, grovformning och täljning, inpassning och skaftgeometri. Puh! Ta gärna med ett eget yxhuvud.

Trä att ta tillvara – hantering av färskt virke. Handledare Lina Envall.
Består grannens vedhög av guldklimpar av ask, eller ligger resterna av röjningen vid cykelvägen och hägrar? Lär dig hur du tar vara på färskt virke och hur det hanteras, utan tillgång till verkstad och dyra maskiner. Deltagarna får arbeta i par och kommer att få dela på en liten stock och hjälpas åt att klyva fram material med hjälp av spräckjärn och klubba. Handledare Lina Envall går steg för steg igenom olika typer av torkning, klyvning, torkning och frysning av material. Du får också lära dig grunderna i skärande bearbetning och får tälja en enkel smörkniv som sedan torkas – i mikrovågsugn!

Från lik till klenod – renovering och restaurering av verktyg. Handledare Kim Malmberg.
Välkommen till en hands on-verkstad där du och resten av deltagarna tillsammans diskuterar och provar metoder för att renovera och restaurera verktyg i olika tillstånd. Du får prova att skränka sågar, lösa rost, och skärpa stål, fila, putsa och polera. Du får se exempel av hopplösa verktygsfall i desperat behov av restaurering och mer bra och mindre bra metoder för att ta sig an dem. Du får också lära dig att ta vara på gamla utslitna verktyg som kan bli nyttiga reservdelar eller få nya funktioner. Gamla sågblad kan bli sicklar, uttjänta stämjärn kan bli färgskrapor, hyvelstål kan bli smalare hyvelstål, stämjärn kan bli hyvelstål, uttjänta filar kan bli knivar eller hyvelstål.
Till din hjälp har du bland annat citronsyra, filar, sandpapper, fönsterputs, Autosolpasta och aluminiumfolie mm, och inte minst handledare Kim Malmberg. Gå en djuplodande workshop och lär dig ta hand om dina klenoder! Har du en sliten spiralborr till borrsvängen, ett trasigt skaft, en rostig hyvel eller tång? Ta med dem!

Lets do the spooning! – tälj en sked. Handledare Jonas Als.
Lär dig de grundläggande teknikerna för att skära en egen funktionell sked.
En del slöjd är svårare än annan att lära sig och skedar ses av många som eldprovet för en duktig slöjdare. Att fullt ut behärska skedtäljningens mysterier tar lång tid att lära sig och innan du når en tillfredsställande nivå måste du lära dig flera grundläggande steg: hur kniven och yxan fungerar, täljtekniker, skedformer, material, vikten av god skärpa, säkerhet och hur man behandlar skedar när de är klara. Det här är ett utmärkt tillfälle att lära dig dessa steg ordentligt så att din framtida resa till en värld av slöjdande i färskt trä går så smidigt som möjligt!
Workshopen fokuserar på att tälja matskedar och teskedar med täljkniv och skedkniv, för dem som vill försöka sig på att använda yxa görs en genomgång av det också. Workshopen leds av underbara Jonas Als, en talangfull ung slöjdare från Danmark. Det hela sker under avslappnade former, samtidigt som deltagarna täljer så pratar och diskuterar ni täljning i allmänhet. Workshopen hålls på en blandning av engelska och ”skandinaviska”, eller dansk-svenska.

Borstar av trä – lyxkvast! Handledare Ulf Andersson Eckardt.
Hm, hur beskriver man det här? Vispkvast av dragna fibrer? Hantverkare och slöjdlärare Ulf Andersson Eckardt upptäckte för några år sedan en näst in till utdöd metod för att göra vispar och borstar genom att dra fiberremsor av en bit trä, en teknik vars ursprung kommer från nordamerikanska ursprungsbefolkningar. Borsten görs av en enda häggpinne och med kniv som enda verktyg. Med kniven drar man remsor av veden, men man låter remsan sitta fast i ena änden, och när man dragit tillräckligt många remsor så binds allt ihop till en kvast, visp eller borste. Blev det mer begripligt? Hur som helst är du välkommen att lära dig hur man gör under ledning av Ulf. Det blir en styv borste att t.ex. ha tillsammans med täljverktygen, då den lämpar sig väl till att borsta bort spån från textilier och andra material.

Följ evenemanget på sociala medier

Följ uppdateringar, nyheter, presentationer av gäster och teasers på Facebook och Instagram. Hashtag #woodfolk2017

Vill du hjälpa till?

Gillar du att vara med där roliga möten äger rum och gärna vill bidra med innehåll och planering, eller du kanske vill arbeta praktiskt under själva festivalen? Då ska du anmäla dig som funktionär eller ansvarsperson.

Funktionärer fyller i anmälningsformuläret: https://sv.surveymonkey.com/r/tfv2017.

Du som vill bidra med ideellt innehåll till programmet kontaktar Mattias Broström direkt:

Kontakt: Mattias Broström, mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se, hemslöjdskonsulent inom hård slöjd, 076-526 94 73