Sök
Till innehållet

Trä, folk och verktyg

Stockholms första träslöjdsfestival går loss i Alby

12–14 maj 2017, Subtopia – Alby, Botkyrka

Välkommen till den första träslöjdsfestivalen någonsin i huvudstadsregionen. Trä, folk och verktyg som festivalen heter, pågår under tre dagar och blir en mötesplats för slöjd- och snickerinyfikna från hela landet. Bland annat kommer besökare kunna lära sig underhålla verktyg, prova på att tälja och andra typer av trähantverk, allt under ledning av kunniga handledare. Evenemanget är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Subtopia och Rubank verktygs AB. Lite av det tänkta innehållet finns i menyn.

Köp biljetter här

Du behöver en biljett för att komma in på området. Endags- eller tredagarsbiljetter, samt deltagande i workshopar köper du via den här länken. Festivalen börjar fredagen 12 maj kl. 13.00. Workshopar går på förmiddagarna på lördagen och söndagen 13 – 14 maj. Du kan köpa biljett till en eller flera dagar utan att anmäla dig till någon workshop. För alla som inte går workshopar erbjuder vi ett spännande program med bland annat verktygsmässa, föredrag, hantverksdemos och prova-på-verksamhet. Enbart endags- eller tredagarsbiljetter går också att köpa på plats.

Följande pågår under hela festivalen

Carvers Corner är festivalens centrala plats, festivalens hjärta! Ett öppet täljcafé/slöjdhäng/lounge, en yta där publiken kan komma och gå och delta som de vill, en plats där man samtalar och slöjdar tillsammans under enkla former. Carvers Corner ligger i anslutning till Subtopias restaurang och finns både inom- och utomhus. Här dukar vi upp med material, utrustning och verktyg och det finns funktionärer att be om hjälp och handledning. Har du tur får du också träffa några av våra inbjudna handledare och föredragshållare här!

Verktygsmässa. Ett mindre antal verktygstillverkare och återförsäljare finns på plats och visar sitt utbud. Hos vissa sker även demonstrationer och prova-på-verksamhet. Utställarna finns utspridda på festivalområdet, både inom- och utomhus.

Verktygsloppis. En station där man får hjälp med att sälja begagnade verktyg. (Har du saker att sälja tag kontakt med Johan Lyrfalk på johan@hyvlar.se)

Live-podden ”Träsnack”. Festivalens egen TV-soffa! Här sker samtal och intervjuer med slöjdare och hantverkare, fördjupande diskussioner om intressanta ämnen och teman. Podden sänds live på webben. Körschema presenteras på hemsidor och sociala medier närmare festivalen.

Spikers corner ger festivalbesökare möjlighet att visa upp något de kan, något de gjort eller prata om något hantverks- eller verktygsrelaterat. Intresseanmälan sker på plats.

Slip- och brynstationen är stället att gå till när verktygen börjar tappa skärpan. Om du behärskar tekniken kan du låna en slipsten och göra jobbet själv, annars kan du få dina verktyg genomgångna mot en liten slant. Vid vissa tider hålls korta genomgångar om du vill lära dig hur man gör.

Restaurang Safiren, som ligger i Gula Villan strax intill Subtopia, håller öppet hela festivalen och erbjuder både mat och fika till humana priser. Enklare fika kommer man att kunna köpa på festivalområdet.

Fasta punkter

Workshops Under lördag och söndag förmiddag går det parallella workshopar, dessa måste man betala extra för och görs före festivalen via Slöjd Stockholms hemsida. Vill man så kan man alltså gå två workshopar, en på lördagen och en på söndagen.

Föredrag och demos Under hela festivalen kommer det att hållas föredrag och hantverksdemonstrationer vid vissa givna tidpunkter. För de som inte har möjlighet att delta i workshoparna på förmiddagarna kommer det att hållas föredrag och demos samtidigt som dessa. Det kommer att pratas och visas om trä, slöjd, hantverk, snickeri, slöjd och verktyg och det sker på ett antal utspridda stationer över festivalområdet. Möjlighet finns att ställa frågor och eventuellt prova på.

Följ evenemanget på sociala medier

Följ uppdateringar, nyheter, presentationer av gäster och teasers på Facebook och Instagram. Hashtag #woodfolk2017

Vill du hjälpa till?

Gillar du att vara med där roliga möten äger rum och gärna vill bidra med innehåll och planering, eller du kanske vill arbeta praktiskt under själva festivalen? Då ska du anmäla dig som funktionär eller ansvarsperson.

Funktionärer fyller i anmälningsformuläret: https://sv.surveymonkey.com/r/tfv2017.

Du som vill bidra med ideellt innehåll till programmet kontaktar Mattias Broström direkt:

Kontakt: Mattias Broström, mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se, hemslöjdskonsulent inom hård slöjd, 076-526 94 73

Relaterade Evenemang

close-icon