Vinnarbilderna från Sollentuna

Stockholms läns museum och Biblioteken i Sollentuna arrangerade en gemensam fototävling under våren 2022. Genom att delta i fototävlingen kunde du som bor eller arbetar i Sollentuna vara med och påverka hur vi kommer minnas Sollentuna i framtiden. Alla bilder kommer nämligen sparas i museets bildarkiv för framtiden. Totalt har museet nu fått in 391 bilder av 90 personer.  Här presenteras de tre vinnarna.

På första plats kom ”Två påskharar på väg till påskmiddag”, fotograf Ulla Koldestam.

Juryns motivering: En härligt mystisk och sagolik bild med underbar palett som pratar om barndom. Fotografiet väcker frågor i stället för att ge svar. Armen och handen på väskan, stillheten. Barnen är i den där svävande åldern som är så kort, framför dem sträcker sig gatan de känner så väl men också oändligheten. Fotografiet berättar också om kontinuitet och förändring. Att klä ut sig vid påsk är en tradition, men här har påskkärringens huckle fått lämna plats för ett par påskhareöron.

Så här berättar Ulla om bilden: ”Fotot är taget på väg till vänner på Påskaftonmiddag. Flickorna var så glada att det var Påsk och de hade haft sina Påskhareöron på sig hela dagen. De var glada och skuttiga. Jag ville spara det ögonblicket. Tog några bilder och justerade hur flickorna stod så att jag fick den bilden jag var nöjd med. Det är en bild som gör mig glad. Bilden visar hur området och barnen ser ut idag.”

Stora hus och lekplats.

På andra plats kom ”Bland höghus och låghus och dårhus”, fotograf Karin Karlsson.

Juryns motivering: I varje fotografs liv så kommer de någon gång, de där ögonblicken då allting stämmer, det svåra är att upptäcka dem och att råka ha en kamera i handen.
Ögat fångas av färgen på barnets mjuka kläder och rutschkanans målade metall. Det lilla ensamma barnet bland de gigantiska betongblocken. Parken som är skapad för trygghet och lek, sväljs snart av natten.

Här är Karins berättelse om hur bilden kom till: ”Fotot är taget november 2020. I början av pandemin, när allt var en enda stor oro hos befolkningen. Klockan är bara 16, men alla håller sig hemma. Hela lekparken var tom, men mitt lekande barn och ljuset bakom höghusen kändes som ett ljus i mörkret. Ett barn som inte vet någonting om samtiden, om den omskakade världen. Utan bara är i nuet, i sin egen trygga värld, i lekparken, med sin mamma.”

Ritad hopphage på asfalt.
På tredje plats kom ”Vi måste röra på oss mer”, fotograf Carina Ohajekwe.

Juryns motivering: Ett härligt fotografi med en underbar minimalistisk färgskala som sprutar av kreativitet. Ett tidlöst motiv som är lika aktuellt idag som igår och berättar om barn som på barns vis skapar sin egen värld. Ett intressant perspektiv och komposition. Stolpen bryter av som en nål på en korktavla och håller fast marken, reglerna är satta. Hoppa! Spring!

Här är Carinas berättelse: ”Bilden togs 9 april 2020, från vår lägenhet på 6:e våningen. Det var i början av corona. Vi ville aktivera grannskapet och motivera till rörelselek. Inte visste jag då att just möten, relationer och barns rörelse och lek var det som vi skulle sakna och behöva mest av allt. Nu 2022 är det dags för nya rörelselekar, kanske bjuda in grannskapet igen till ett härligt vattenkrig på gården!”

Här finns alla bilder! Välj samling “Sollentuna 2022”

Ett stort grattis till pristagarna, och till alla andra Sollentunabor som deltog. Du kan se utställningen på Sollentuna bibliotek 23 maj – 17 juni 2022.

close-icon