Family living – the true story

Kan fotografier som publiceras och delas i en facebookgrupp vara del av kulturarvet? Detta undersöker Stockholms läns museum under hösten 2018 i en fallstudie som är kopplad till forskningsprojektet Collecting Social Photo

Facebookgruppen vi tittar närmare på är Family living – the true story. Här delas fotografier av vardagsstökiga hem, bilder som anspelar på inredningstidningarnas idealbilder av perfekta hem. Bilderna som läggs ut i gruppen blir del av ett gemensamt fotoalbum som visar våra hem som de egentligen ser ut. Medlemmarna i gruppen peppar varandra och inläggen är ofta humoristiska.

Hur många människor bor det här egentligen?! Sist jag räknade var vi bara fyra….Och varför står det en kastrull i hallen?? Foto: Elisabeth Boogh

I museets bildsamling finns äldre bilder av hem, bilder som visar hur människor bott förut och hur idealen sett ut. Nu önskar museet att samlingen kommer att utökas med en insamling av bilder från deltagare i facebookgruppen Family living. Vi riktar oss främst till de som bor i Stockholms län. Under hösten kommer vi att ta kontakt med medlemmar från gruppen för att ställa frågor om bilderna men också för att samla in bilder genom vår insamlingsplattform Samtidsbild.

Villainteriör från Saltsjöbaden, 1963. Fotograf okänd.

Är du medlem i facebookgruppen Family living och vill delta i vår undersökning, eller har du frågor om projektet kontakta Elisabeth Boogh, elisabeth.boogh@stockholmslansmuseum.se